BiH Izdvojeno Vijesti

Banjaluka: Podrška generalu Mladiću 31. maja

Centralni miting podrške haškom optuženiku, generalu Ratku Mladiću biće održan u utorak, 31. maja, u Banjaluci, u organizaciji Boračke organizacije RS (BORS), potvrdio je predjsednik ove organizacije Pantelija Ćurguz. Prije toga, skup podrške biće održan i sutra u Kalinoviku.

– Dali smo mogućnost i svim opštinskim boračkim organizacijama da u vlastitoj režiji organizuju proteste, ali da preuzimaju odgovornost da to moraju da budu dostojanstvena okupljanja sa jasnim porukama, bez bilo kakvih uvredljivih sadržaja i nečega što bi narušilo časno i ljudsko ime kao što je Ratko Mladić – rekao je Ćurguz posle vanredne sednice Predsedništva BORS.

Predsednik Predsjedništva Dražan Perendija rekao je da borci zahtevaju da najviše institucije RS odrede advokatske timove za odbranu generala Mladića i svih optuženika iz Republike Srpske pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine.
– Tražimo da bude formiran fond i odobrena novčana sredstva za odbranu tih ljudi – naglasio je Perendija.
Senator RS Miroslav Mikeš ocjenio je da eventualne presude generalu Ratku Mladiću i nekadašnjem predsjjedniku RS Radovanu Karadžiću ne bi mogle imati uticaj na Republiku Srpsku.
– Svaki krivični postupak vodi se protiv pojedinca i samo pojedinac može biti osuđen ako mu bude dokazana krivica – rekao je Mikeš.

On je naglasio da Mladić ima pravo da tokom procesa traži pomoć od RS i naveo da bi bivši komandant Glavnog štaba Vojske RS, na primjer, mogao zahtjevati određenu dokumentaciju.
Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih RS Staša Košarac izjavio je Srni da “događaj poput hapšenja generala Ratka Mladića u RS ne može i nije ni mogao proći bez manifestovanja emocija”.
On je podsjetio da je general Mladić zajedno sa cjelokupnim sastavom Vojske RS sprečio još veće zločine i stradanja srpskog naroda tokom rata u BiH. Ponovio je da RS kao deo BiH želi da afirmiše međunarodne standarde i doslednu primenu Dejtona.
– Hapšenje osumnjičenih za ratne zločine u BiH trebalo je da bude aktivnost koja je morala davno da bude okončana. Međutim, u BiH još postoje strukture koje imaju “zakržljali” karakter i koje nemaju ni spremnost ni sposobnost da prihvate činjenicu da su neki pojedinci iz njihovog naroda činili zločine nad Srbima u BiH – naveo je Košarac.
Srpska napredna stranka u RS smatra da je hapšenje “đenerala Ratka Mladića od strane režima u Srbiji samo još jedan dokaz činjenice da vlast Borisa Tadića apsolutno nema rešenje kako da popravi katastrofalno stanje u kojem se Srbija nalazi”.
Banjaluka je juče ujutro osvanula oblijepljena plakatima podrške generalu Mladiću, ali su gradske službe, po nalogu nadležnih, brže-bolje pokidale te natpise.

 

Blic/Informer.ba