Ekonomija Vijesti

Banke se pripremaju za pad profita i recesiju

Predviđa se da će bankarski giganti ove sedmice prijaviti nižu dobit u četvrtom kvartalu jer zajmodavci gomilaju sredstva za “crne dane” kako bi se pripremili za ekonomski pad koji pogađa investiciono bankarstvo.

Četiri američka bankarska giganta – JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup Inc i Wells Fargo & Co – će u petak prijaviti zaradu.

Zajedno sa Morgan Stanleyjem i Goldman Sachsom, oni čine šest najvećih zajmodavaca za koje se očekuje da skupe 5,7 milijardi dolara u rezervi kako bi se pripremili za nekvalitetne kredite, prema prosječnim projekcijama Refinitiva. To je više nego duplo od 2,37 milijardi dolara izdvojenih godinu dana ranije.

– S obzirom na to da većina američkih ekonomista predviđa ili recesiju ili značajan pad ove godine, banke će se vjerovatno pripremiti za negativne ekonomske ishode – naveli su analitičari Morgan Stanleyjai.

Federalne rezerve agresivno podižu kamatne stope u nastojanju da ukrote inflaciju koja je blizu najvećeg nivoa u posljednjih nekoliko decenija. Rastuće cijene i viši troškovi kreditiranja naveli su potrošače i kompanije da ograniče svoju potrošnju, a budući da banke služe kao ekonomski posrednici, njihov profit opada kada se aktivnost usporava.

Prema preliminarnim procjenama analitičara Refintiva, šest banaka bi u četvrtom kvartalu također trebalo zabilježiti prosječan pad neto dobiti od 17 posto u odnosu na godinu ranije, javlja Reuters.

 

Fena/Informer.ba