Ekonomija Udarno Vijesti

Banovići: Počela realizacija najvećeg turističkog projekta u BiH

U Banovićima već se stvaraju preduslovi za početak najvećeg turističkog projekta u BiH, koji se odnosi na izgradnju turističke uskotračne pruge koja će se graditi na relaciji Banovići-Mačkovac-Zlača-Zobik, potvrdili su za ekapija.ba u Općini Banovići. U okviru pripremnih radova radi se na zacjevljenju korita rijeke Litve.

“Na projektu se izvode pripremni radovi. Projekt je vrijedan 720.000 KM, a završetak radova očekuje se za četiri mjeseca”, naglašavaju u Općini. Na prostoru između dva mosta, ispred Direkcije RMU “Banovići” predviđena je izgradnja, prvog u Bosni i Hercegovini i jedinstvenog u svijetu Muzeja rudarstva i željeznice sa staničnom zgradom “Banovićkog Ćire”. Ovim projektom se stvara novi svjetski trend, te će se pružiti prilika da studenti i đaci iz svih zemalja vide razvoj škole površinske eksploatacije na jednom mjestu. Očuvati će se jedinstvene željezničke vrijednosti i tradicija ovih prostora, razviti turizam i otvoriti nova radna mjesta. Svi posjetioci moći će na jednom mjestu da uživaju u improvizovanoj jami sa svim pratećim sadržajima.

Izgradnja pruge duge 10.000 m odvijat će se fazno, a jednom od varijanti projekta predviđena je i izgradnja tunela u dužini od oko 200 metara. “Glavni projekat turističke uskotračne pruge sa Muzejom rudarstva i željeznice je završen i revidovan. Općina Banovići u proteklom periodu aktivno provodi aktivnosti oko obezbjeđenja dozvola i saglasnosti za početak realizacije projekta. Paralelno se vode aktivnosti u skladu sa potpisanim Sporazumom između Općine Banovići i JP ‘Željeznice FBiH’ oko obezbjeđenja pružnog materijala za izgradnju turističke uskotračne pruge Banovići – Mačkovac (6 km), ističu u Općini.Izvođač radova je firma “HIH” d.o.o. Živinice, a nadzor JP za vodoprivredu “Spreča” d.d. Tuzla, piše tip.

 

 

Informer.ba