Politika Vijesti

Bašić se sastao sa Inzkom

Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić razgovarao je danas s visokim predstavnikom/specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Valentinom Inzkom da bi se pokušalo naći rješenje u vezi s održavanjem nastavka konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma.

Po Bašićevim riječima, rad Parlamentarne skupštine BiH je, na osnovu odrednica Poslovnika o radu Predstavničkog doma, u blokadi.

Međutim, istaknuo je privremeni predsjedavajući, u posljednje vrijeme su vidljivi različiti komentari kako predstavnika političkih stranaka, tako i medija, kada je u pitanju održavanje nastavka sjednice.

Predložio je Inzku da zajedno upute poziv čelnicima političkih stranka zastupljenih u Predstavničkom domu PSBiH za održavanje nastavka konstituirajuće sjednice, na kojoj bi se birao predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Doma.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko je rekao da će poruku prenijeti Miroslavu Lajčaku, direktoru za zapadni Balkan u Službi za vanjske poslove EU, koji sutra dolazi u dvodnevnu posjetu BiH, i koji će posjetiti Banja Luku.

Naglasio je da će zamoliti Lajčaka da upozna čelnike političkih stranaka u Republici Srpskoj o detaljima današnjeg razgovora da bi se postigao dogovor o održavanju nastavka konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma PSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.