BiH Top Vijesti

Bećirović i Turković: Ubrzati pristup EU i NATO

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, danas je održao radni sastanak s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, na kojem su razgovarali o aktuelnim vanjskopolitičkim pitanjima i položaju Bosne i Hercegovine u svijetu.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je tokom sastanka naglasio potrebu na još ustrajnijem i posvećenijem radu na dva strateška vanjskopolitička cilja Bosne i Hercegovine, a to su punopravno članstvo u EU i NATO-u.

– Nadležni državni organi su usvojili te odluke i one se moraju poštovati. Smatram da je potrebno ubrzano raditi na preporukama Evropske komisije, a kako bi naša država u decembru ove godine dobila kandidatski status za članstvo u EU. Potrebna nam je i pojačana saradnja sa državama članicama EU i NATO-a, kao i da Bosna i Hercegovina nastavi razvijati dobre odnose i svestrane veze sa brojnim prijateljskim državama – rekao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Ministrica vanjskih poslova BiH bila je saglasna s potrebom ubrzanijeg rada na realizaciji najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine i elaborirala je druga vanjskopolitička pitanja od interesa za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Fena/Informer.ba