BiH Udarno Vijesti

Behmen: Sarajevo ima velike šanse da bude “Evropski grad kulture”

Sarajevo ima velike šanse da 2014. godine bude “Evropski grad kulture” i kad se to dogodi to će biti prvi grad s takvom titulom iz države koja nije članica Evropske unije. To bi za nas značilo mnogo, ali bi to bilo veliko i za EU.
To je u intervjuu Radiju Federacije BiH rekao gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, podsjetivši da su evropski parlamentarci u Strazburu zatražili da Sarajevo bude prijestolnica kulture, ali da o tome konačnu odluku treba da donesu Vijeće Evropske unije i Evropska komisija.

“Nedavno sam razgovarao s gradonačelnikom Grada Maribora koji će iduće godine biti “evropski grad kulture“ i shvatio sam da grad koji dobija takav status ima ogromne mogućnosti privlačenja novca iz fondova Evropske unije“, naglasio je Behmen.

Gradonačelnik Sarajeva je, govoreći o obnovi Vijećnice, podsjetio da je u toku treća faza njene obnove u koju Evropska komisija ulaže 10 miliona eura.

“Vijećnica će imati one sadržaje koje je imala kad je otvorena. Tu će zasjedati Gradsko vijeće, a ta dvorana će se koristiti i za kulturne te umjetničke manifestacije. Prostore Vijećnice će povremeno koristiti gradonačelnik, a tu neće biti Gradska uprava“, istakao je Behmen.

Što se tiče obnove sarajevske žičare, gradonačelnik je rekao da je to donacija Švicarske koja će jednu svoju relativno novu žičaru prebaciti u glavni grad BiH. Ostale troškove za instaliranje i automatiku pokrit će Evropska komisija, Kanton Sarajevo i Grad.

“I pored ogromnog turističkog značaja žičare, jedan inžinjer je ovih dana rekao da nam to nije potrebno, predloživši da se njeni ostaci konzerviraju, a da se do Trebevića uvedu kombiji. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ko bi imao hrabrosti Sarajlijama reći da neće imati žičaru“, kazao je Behmen u intervjuu Radiju Federacije BiH.

Fena/Informer.ba