BiH Izdvojeno Vijesti

Benzin i dizel u FBiH skuplji za pet feninga

Na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH od ponedjeljka se očekuju više cijene naftnih derivata za pet feninga, potvrđeno nam je u Federalnom ministarstvu trgovine.

Većina distributera nafte i naftnih derivata u FBiH već je dostavila tom ministarstvu zahtjeve za korekcijom cijena koje se odnose na dizel i benzine.

– Zahtjevi distributera počeli su stizati početkom prošle sedmice. Pravilo je da se nove cijene Ministarstvu dostave četiri dana prije, tako da će nove cijene stupiti na snagu najvjerovatnije početkom naredne sedmice – kazali su nam iz ovog ministarstva.

Poskupljenje pravdaju povećanjem cijena nafte na svjetskom tržištu, što je, opet, prvenstveno rezultat nesigurnosti uzrokovan posljednjim događajima na Bliskom istoku.

Poskupljenje goriva bilo je najavljeno i u Republici Srpskoj. No, cijena goriva na benzinskim pumpama u RS za sada će ostati nepromijenjena, rekao je predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Ljubo Stević.

– U utorak, 14. avgusta, dobit ćemo od rafinerija cjenovnik i ako kod njih bude poskupjelo, onda i mi moramo uraditi korekciju – rekao je Stević, koji je dodao da je u RS gorivo jeftinije nego u regionu, jer su marže manje za pet posto.

Udruženje vlasnika benzinskih pumpi RS ima 120 članova, koji su vlasnici oko 200 benzinskih pumpi.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba