BiH Udarno Vijesti

Beograd: Kukićev trijumf bio bi zapravo trijumf destrukcije i kraj BiH kao države

Eventualni trijumf Slave Kukuća kao ‘kandidata velikobošnjačke koalicije’ za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH bio bi ‘trijumf destrukcije BiH, piše beogradska “Politika”

 

Ovaj beogradski dnevnik, prenose agencije, piše da bi Predsjedništvo BiH danas trebalo da predloži kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a da šansu, osim Kukića kao kandidata “platformaša”, imaju kandidat HDZ-a BiH Borjana Krišto i lider Narodne stranke “Radom za boljitak”Mladen Ivanković Lijanović, koji se sam kandidovao.

Analitičari procjenjuju da su šanse na strani Kukića, jer će članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić Kukiću dati maksimalan broj bodova kao kandidatu “velikobošnjačke koalicije”.

‘Politika’ navodi da će srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović poštovati stav svoje stranke /SNSD/ da na čelu Savjeta ministara treba da bude kandidat stranke koja je izraz izborne volje većine hrvatskog naroda, a to je HDZ-a, i najveći broj bodova daće Borjani Krišto.

Prema pisanju “Politika”, može se dogoditi da Kukić bude imenovan za kandidata preglasavanjem, ali njegov stvarni dolazak na poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara isključivo zavisi od razvoja situacije u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Pod pretpostavkom da se dogodi “čudo” i Kukić dobije natpolovičnu većinu glasova ni to ga ne bi moglo dovesti do funkcije predsjedavajućeg Savjeta ministara, pošto natpolovična većina ne znači ništa ako uz to ne dobije i entitetsku većinu.

Kako stvari stoje, ocijenjuje “Politika”, sigurno je neće dobiti.

“Eventualni Kukićev trijumf bio bi zapravo trijumf destrukcije BiH, bio bi definitivan kraj BiH kao države tri suverene zajednice – srpske, hrvatske i bošnjačke”, smatraju analitičari.

 

Srna/Informer.ba