Izdvojeno Region Vijesti

Beograd: Niko neće tražiti da budemo članica NATO

Javno mnjenje ne dozvoljava, niko iz vlasti se ne usuđuje da izgovori, ali današnji vojni samit u Beogradu koji okuplja 69 generala iz zemalja članica NATO jasno pokazuje da Srbija želi da se prikaže kao pouzdan partner Alijanse. Sagovornici “Blica” se slažu u tome da ulazak u Savez neće biti uslov za članstvo u Evropsku uniju, ali da je nužna čvrsta saradnja i bolje korišćenje potencijala koje pruža Partnerstvo za mir.

Poznato je da u Evropskoj uniji postoji određeni broj zemalja koje ljubomorno čuvaju svoju vojnu neutralnost. Međutim, jedno je biti ne-član, koji je u partnerskom odnosu, sarađuje i doprinosi globalnoj bezbednosti, nego biti svadljiv ili protivnik NATO. Ovo drugo svakako nije preporuka za članstvo u EU“,  kaže za “Blic” Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije.
Srbija je 2006. godine, u vrijeme vlade Vojislava Koštunice, ušla u NATO program Partnerstvo za mir. Mada nam to daje priliku da u isto vrijeme ostanemo kako-tako vojno neutralni, a sa druge strane da razvijemo saradnju sa najvećim vojnim silama i unapređujemo svoju vojsku, Srbija ove prednosti nedovoljno koristi. To potvrđuju i zvanične izjave ministra odbrane, ali i funkcionera NATO, prenosi Blic.

 

Informer.ba