Izdvojeno Region Vijesti

Beograd: Potpisana regionalna deklaracija o izbjeglicama

Ministri vanjskih poslova Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, Vuk Jeremić, Sven Alkalaj, Milan Roćen i Gordan Jandroković u ponedjeljak su potpisali deklaraciju kojom je definiran konačni okvir za rješavanje izbjegličkog pitanja u zemljama na jugoistoku Evrope i date smjernice za buduće djelovanje.

Deklaracija, potpisana u Beogradu na konferenciji o rješavanju problema izbjeglih i prognanih, između ostalog utvrđuje okvire zajedničkog regionalnog programa trajnih rješenja za izbjegle i prognane osobe koji je, prije svega, usmjeren na osiguranje odgovarajućeg stambenog zbrinjavanja.

Programom se ujedno zatvara regionalni aspekt problematike vezane uz izbjegle i raseljene osobe, a s druge strane države se ohrabruje uložiti relevantne napore na nacionalnom nivou.

Zajednički program sastavni je dio deklaracije i bit će, kako se ističe u deklaraciji, predstavljen na donatorskoj konferenciji početkom 2012. godine, radi dobijanja podrške.

“Saglasni smo da vlade, ovisno o potrebama, na donatorskoj konferenciji paralelno predstave pojedinačne preostale potrebe, s ciljem da se produženo izbjeglištvo iz razdoblja 1991. – 1995. godine okonča na dostojanstven, održiv i trajan način”, stoji u deklaraciji.

U potpisanom dokumentu ministri također izražavaju duboko uvažavanje aktivne uloge međunarodne zajednice tokom proteklih godina, posebno njenih stalnih napora i podrške u traženju trajnih rješenja za izbjegle i prognane osobe.

Uz ministre, na konferenciji u Beogradu također su sudjelovali predstavnici međunarodnih partnerskih organizacija – visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, evropski povjerenik za proširenje i evropsku politiku susjedstva Stefan Fuele, predstavnik ureda za stanovništvo, izbjeglice i migracije američkog State Departmenta David Robinson te predstavnici Vijeća Evrope i Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju.

 

Fena/Informer.ba