Region Udarno Vijesti

Beogradski sud poslao poziv Draži Mihailoviću

Oglas u kome Prvi osnovni sud u Beogradu poziva, osuđenog ratnog zločinac i komandanta četničkog pokreta za vrijeme Drugog svjetskog rata, Dragoljuba – Dražu Mihailovića i svakog ko zna bilo šta o njegovom životu, objavljen je u Službenom glasniku.

U oglasu se navodi da se u vanparničnom predmetu vodi postupak po prijedlogu predlagača, Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i udruženja “Srpski liberalni savet”, koje zastupa advokat Zoran Živanović, za utvrđenje činjenice smrti Dragoljuba – Draže Mihailovića.

“Poziva se nestala osoba, kao i svako drugi ko ma šta zna o njegovom životu, da to bez odlaganja javi sudu”, navodi se u oglasu koji prenose Večernje novosti.

Sud će po isteku roka od 30 dana od objavljivanja oglasa odlučiti o podnesenom prijedlogu, bez obzira na to da li se nestala osoba ili ma ko drugi javi da predstavi sudu bilo koje činjenice.

Očekuje se da ovaj sud zvanično “utvrdi” da je Draža mrtav, što bi trebalo da bude argument više u glavnom postupku za njegovu rehabilitaciju koji se vodi u Višem sudu u Beogradu.

Postupak za utvrđivanje Dražine smrti inicirao je Prvi osnovni sud zato što ni u jednoj od nadležnih institucija nije pronađena Dražina smrtovnica koja je, pored ostalih dokaza, potrebna za rehabilitaciju ovog ratnog zločinca.

Nastavak glavnog procesa za rehabilitaciju zakazan je za petak, kada bi svjedočenje trebalo da nastavi predsjednik državne komisije za utvrđivanje istine o strijeljanju Draže Mihailovića Slobodan Marković.

Kako saznaje list, do zastoja u objavljivanju oglasa došlo je zato što Prvi osnovni sud nije odmah uplatio novac. Naime, u “Glasnik” je stigao tekst oglasa, ali ne i 4.000 dinara, kolika je njegova cijena.

 

Srna/Informer.ba