Region Top Vijesti

Bespilotne letjelice dolazile iz više smjerova u središnju Srbiju

Više bespilotnih letjelica nadlijetalo je crtu administrativnog prijelaza Srbije i Kosova, ali je bilo i povremenih ulaza na teritorij središnje Srbije.

Vučević je kazao da će letjelice biti eliminisane ili stavljene pod kontrolu vojske Srbije ako ponovo budu uočene, a po naredbi vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar Vučević nije mogao kazati koliko je letjelica uočeno, već samo da ih je bilo više, kao i da sve to nije bilo tijekom jednog naleta.

“Ne mogu vam kazati čiji su dronovi, ali mogu kazati da dolaze s teritorija Kosova. Sve se to odvija u kontekstu nadzora, kontrole ili pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije i to na našem teritoriju i sasvim je prirodno da Vojska Srbije ima svoj program rada, da postupa u skladu s naredbama vrhovnog zapovjednika”, kazao je Vučević u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

Također, on je podsjetio da  je srpski predsjednik Aleksandar Vučić prije tri dana izdao naredbu o podignutom stupnju borbene pripravnosti.

“Svakako ono što se događa na Kosovu i što prijeti da se i dalje događa, a govorim o jednostranim odlukama i napuštanju koncepta dijaloga, to su procesi koji mogu dovesti do eskalacije, ugroziti sigurnost života, imovine Srba s Kosova i Srbija mora reagirati, a naša poruka je nema nove Oluje, Bljeska, 2004.”, kazao je Vučević.

On je pozvao sve sudionike, a prije svega predstavnike Kosova, SAD-a, kao i članice EU, da vrate Prištinu za pregovarački stol, kako bi prestala politika jednostranih odluka i podizanja konstantnih tenzija.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, kazala je jučer da su zrakoplovi MIG Vojske Srbije podignuti, nakon što su bespilotne letjelice snimale aktivnosti u zoni sigurnosti.

“Ako se ovakve stvari budu ponavljale mi ćemo srušiti te letjelice, što bi uradila svaka zemlja”, rekla je Brnabić, te dodala da su dronovi, koji su jučer uočeni snimali jedan položaj u zoni sigurnosti Srbije i dvije vojarne.

 

Fena/Informer.ba