BiH Top Vijesti

Bh. olimpijske planine spremno dočekuju turiste

Tokom proteklog vikenda na bh. olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu bilo je dosta posjetilaca i u KJKP “ZOI 84” su zadovoljni posjetom, kazali su Feni iz Ski centra Bjelašnica i Igman.

Za vikend su radili, a i u funkciji su trenutno ski-liftovi: šestorosjed, heliodrom, K1 i baby lift.

– Također sve staze su puštene u funkciju, osim Kotlova, jer je jak vjetar na vrhu – kazali su.

Kako su naglasili su iz Ski centra, za vikend je napadalo više od 60 cm snijega. Ističu da su sve staze uređene, te da nema nikakvih žalbi.

– Veliki broj posjetilaca, ljubitelja planine skijanja i zimskih sportova jučer je posjetio Bjelašnicu, tako da je bila velika gužva. Također svi ugostitelji i hotelijeri su zadovoljni sa posjetom – kazali su iz Ski centra Belašnica i Igman.

Jahorina, bh olimpijska planina, također u punom kapacitetu dočekuje sve veći broj turista.

– Zahvaljujući novim sniježnim padavinama i temperaturnom minusu skijalište Jahorina je dostupno u svom punom kapacitetu za sve ljubitelje zimskih aktivnosti – kazala je Feni stručna saradnica za odnose sa javnošću Olimpijskog centra Jahorina Sanja Ćeremidžić.

Naglasila je da je trenutna visina utabanog snijega na ski stazama veća od 90 cm.

– Sve ski staze su odlično uređene a skijaši na raspolaganju imaju devet instalacija vertikalnog transporta i ukupno 20 ski staza. Skijanje na Jahorini je moguće u dnevnom (od 9 do 16 sati) ali i u noćnom terminu u periodu od 18 do 21 sat. Novitet od ove godine je staza za sankanje dužine 600m, za tu namjenu u pogonu je sidro Poljice dok svi ljubitelji ove aktivnosti koriste sanke koje su opremljene posebnim adapterima za sidro Poljice. Sankanje je moguće svaki dan u terminu od 16 do 18 sati. U pomenutom terminu za djecu su na raspolaganju i mini motorne sanke kao dodatna adrenalinska aktivnost na poligonu Poljice – kazala je Ćeremidžić.

Dodala je da će naredne dane na Jahorini obilježiti skijanje, ali i brojni prateći sadržaji.