Kultura Top Vijesti

Bh. umjetnici Alisi Teletović uručena nagrada ‘Donnatello’ za umjetnički rad

Umjetnica Alisa Teletović dobitnica je prestižne nagrade “Donnatello” za umjetnički rad, koja joj je uručena 21. januara u Firenci.

Donnatello di Niccolo di Betto Bardi je firentinski skulptor iz vremena renesanse, koji je Firenci i Italiji uopće ostavio veliki broj djela.

U prelijepom ambijentu Borghese Palace umjetnici i gosti su uživali u interijeru i freskama, a riječ je o palači koja je stvarana od 15. stoljeća pa nadalje. Borghese Palace je restauirana i obnovljena 1822. godine, a u njoj se može uživati u slikama italijanskih velemajstora.

Umjetnica se predstavila slikom “Čekajući početak”, ali koja ima i naziv “Poljubac”, dimenzije 100x150cm, kombinovane tehnike na platnu.

– Slika je moderna, potpuno nestvarna u načinu gledanja. Pokazuje portret čovjeka danas, izgubljen, nestao i raspršen na sve strane, mi koji živimo sada uglavnom smo fragmenti modernog i starog. Čekamo početak nekog boljeg vremena, ali ako se zagledamo duže u sliku vidimo dvoje kako se ljube. Je li taj Poljubac san i rješenje, kroz ljubav spojiti nespojivo, gledati dublje, kao da naša duša hoda ispred nas. Mi koji osjećamo duboko, koji smo preosjetljivi, mi smo tanane čestice postojanja, koji ako se ne ostavi trag, nestaje u univerzum. Uroniti u ovakvo iskustvo gledanja donosi nadu za bolji početak- istaknula je Alisa Teletović, saopćeno je.

 

Fena/Informer.ba