Top Vijesti

Biden ‘iznenađen’ otkrićem povjerljivih dokumenata u njegovoj kancelariji

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je bio iznenađen kada je obaviješten da su njegovi advokati pronašli vladinu dokumentaciju u njegovoj bivšoj kancelariji u Washingtonu. Upitan je o tom pitanju nakon što je najviši republikanac u Komitetu za obavještajne poslove Predstavničkog doma zatražio da američke obavještajne službe izvrše “procjenu štete” potencijalno povjerljivih dokumenata.

 

Obraćajući se novinarima u Mexico Cityju, Biden je rekao da su njegovi advokati “uradili ono što su trebali učiniti” kada su odmah pozvali Nacionalni arhiv u vezi otkrića u kancelariji Penn Biden centra.

Tamo je zadržao kancelariju nakon što je napustio potpredsjedništvo 2017., sve do pokretanja svoje predsjedničke kampanje 2019. godine.

Bijela kuća je potvrdila da ministarstvo pravde pregledava “mali broj dokumenata s povjerljivim oznakama”.

– Bio sam upoznat s tim otkrićem i iznenađen sam saznanjem da postoje bilo kakvi vladini zapisi – izjavio je Biden u svojim prvim komentarima otkako su se u ponedjeljak pojavile vijesti o otkriću dokumenata 2. novembra 2022. godine.

Dodao je da “ne zna šta je u dokumentima” i da su mu advokati predložili da ne pita.

Ranije je zastupnik Mike Turner poslao zahtjev direktorici Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, rekavši da ga Bajdenovo zadržavanje dokumenata dovodi u “potencijalno kršenje zakona koji štite nacionalnu sigurnost, uključujući Zakon o špijunaži i Zakon o predsjedničkim evidencijama”, prenosi AP.

 

Fena/Informer.ba