Svijet Vijesti

Biden upozorio na ‘ekstremističku ideologiju’ Trumpa i njegovih sljedbenika

Joe Biden upozorio je u obraćanju u udarnom terminu na “ekstremističku ideologiju” Donalda Trumpa i njegovih sljedbenika “koja prijeti samim temeljima naše republike” ,dok je apelovao na Amerikance širom političkog spektra da pomognu u suprotstavljanju, kako ih je nazvao, mračnim snagama unutar Republikanske stranke da pokušavaju podrivati demokratiju.

U govoru u Dvorani nezavisnosti u Philadelphiji, Biden je naveo neoubičajeno snažnu i široku optužnicu protiv Trumpa zbog, kako ga je nazvao, dominantnog trenda u opozicionoj stranci. Njegove osude iznesene su jedva dva mjeseca prije nego što Amerikancu izađu na birališta u srednjoročnim izborima u zemlji koju razdiru ogorčene podijele.

– Previše onoga što se danas dešava u našoj zemlji nije normalno – izjavio je on pred publikom od nekoliko stotina ljudi, podižući glas protiv Trumpovih pristalica okupljenih pred zgradom u kojoj je raspravljano o osnivanju Sjedinjenih Država.

Kazao je da ne osuđuje 74 miliona ljudi koji su glasali za Trumpa u 2020., ali je dodao:

– Nema nikakve sumnje da Republikanskom strankom danas dominiraju Donald Trump i MAGA Republikanci, koristeći akronim “Učinimo Ameriku opet velikom” ( “Make America Great Again”) iz Trumpove predizborne kampanje.

Eksplicitni napori Bidena da marginalizira Trumpa i njegove sljedbenike, predstavljaju oštri zaokret američkog predsjednika, koji je ponovio svoju želju da stvori nacionalno jedinstvo iz inauguralnog obraćanja.

Biden, koji je uglavnom izbjegavao sa pominje “bivšeg momka” po imenu tokom prve godine mandata, postao je sve glasniji u ličnom prozivanju Trumpa. Sada je, osnažen ljetnim parlamentarnim pobjedama svoje stranke i zabrinut Trumpovim povratkom na naslovnice, on pooštrio svoje napade, upoređujući u prošloj sedmici MAGA filozofiju s “polufašizmom.”

Ulazeći u rizični politički teren, Biden je pokušao da izbalansira svoje kritike apelom tradicionalnijim Republikancima da učine više kako bi se njihovi glasovi čuli. U međuvremenu su ga republikanski čelnici optužili da samo produbljuje političke podijele.

U ratobornom govoru u Scrantonu, u saveznoj državi Pensilvaniji, gdje je Biden rođen, republikanski senatski čelnik Kevin McCarthy izjavio je da je demokratski predsjednik, a ne Republikanci, taj koji pokušava da podijeli Amerikance.

– Tokom protekle dvije godine Joe Biden je pokrenuo napad na dušu Amerike, na njen narod, na njene zakone i najsvetije vrijednosti – izjavio je McCarthy.

– On je izveo napad na našu demokratiju. Njegova politika nanijela je teške rane na američkoj duši, oslabila je američki duh i izdala je američko povjerenje – kazao je McCarthy, prenosi AP.

 

Fena/Informer.ba