Izdvojeno Politika Vijesti

BiH – Crna Gora: Nema otvorenih pitanja između dvije države

Između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja, konstatovano je danas u Sarajevu na sastanku predsjedavajućih Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ognjena Tadića i Denisa Bećirovića sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem.

Prema Tadićevim riječima, otvorenih pitanja pogotovo nema između parlamenata, koji treba da budu mjesta u kojima će se tražiti rješenja za zajedničke i specifične probleme.

Ističući da je na sastanku izraženo razumijevanje o brojnim regionalnim i opštim političkim pitanjima Tadić je rekao da Krivokapićeva posjeta dodatno potvrđuje da između BiH i Crne Gore postoje uslovi za još veću saradnju, u prvom redu ekonomsku.

BiH i preduzeća iz BiH na mjestu su jednog od prvih poslovnih partnera Crne Gore, a teritorijalna i geografska bliskost dvije zemlje omogućavaju da ti odnosi budu još bolji“, konstatovao je Tadić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je razgovarano i o mogućnosti da se se izgradnjom putne infrastrukture unutar BiH doprinese boljem povezivanju Crne Gore sa Evropom.

Predsjednik parlamenta Crne Gore izrazio je podršku Crne Gore Dejtonskom sporazumu na način kako se o tome dogovaraju narodi unutar BiH“, zaključio je Tadić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović rekao je da je pokrenuo pitanje realizacije nekih od postojećih inicijativa, među kojima su potpisivanje sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima iz među BiH i Crne Gore te uspostavljanje saradnje u oblasti zdravstva.

Rješavanje pitanja međudržavne granice je u toku i ono bi moglo biti riješeno do kraja godine, što će biti važna poruka za region kako određena sporna pitanja treba rješavati“, rekao je Bećirović.

Predsjednik crnogorskog parlamenta istakao je da su evro-atlantske integracije zajednički cilj BiH i Crne Gore.

U fazi kada se Crna Gora najbrže kreće u evro integracija želimo da prenesemo ta iskustva kako bi BiH olakšali korake koji su pred njom“, rekao je Krivokapić.

Podsjećajući da su BiH i Crna Gora dugo vremena bili jedinstven ekonomski prostor Krivokapić ze založio za njegovo ponovno reintegrisanje.

Uspjeh BiH biće najbolja mjera uspješnosti ovog regiona. Crna Gora to shvata i želi da pomogne svojim skromnim mogućnostima“, poručio je Krivokapić.

 

Srna/Informer.ba