BiH Udarno Vijesti

BiH godišnje potroši više od milijardu plastičnih kesa

BiH godišnje potroši više od milijardu plastičnih kesa i osnovni problem je što su proizvodne cijene tih kesa veoma niske, a kompletan proces reciklaže veoma skup.

U tom smislu jasan napredak mogu donijeti isključivo propisi u okviru nadležnih ministarstava u RS-u i Federaciji BiH, rečeno je danas u Banjoj Luci tokom razgovara ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenke Golić i Siniše Bencuna, projekt-menadžera Centara civilnih inicijativa o realizaciji projekta „Smanjenje korišćenja plastičnih kesa u BiH“, koji finansira Evropska unija.

Bencun je predložio da se zakonskim propisima predvide podsticaji za sve koji budu spremni da razvijaju tehnologije za proizvodnju biorazgradivih kesa, a da se proizvođačima i uvoznicima plastičnih kesa koje ne ispunjavaju ekološke standarde uvedu određeni nameti.

Golić je najavila da će u prvom polugodištu 2012. godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju predložiti Vladi RS-a uredbu koja bi trebalo da uredi oblast zbrinjavanja plastičnih kesa.

Na sastanku su dogovoreni način i metode kako da se zakonski reguliše oblast proizvodnje, prometa i upotrebe plastičnih kesa, s obzirom na to da je, na osnovu istraživanja, procijenjeno da je BiH najzagađenija zemlja u regionu ovom vrstom otpada.

Istaknuo je i da se na rješavanju ovog problema angažuju i proizvođači plastičnih kesa s teritorije Republike Srpske i Federacije BiH, te Distrikta Brčko, ali i predstavnici Privredne komore i Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a.

 

Fena/Informer.ba