BiH Udarno Vijesti

U BiH oko 50.000 djece živi u ekstremnom siromaštvu

U BiH oko 50.000 djece živi u ekstremnom siromaštvu, što pokazuje da još veliki broj mališana nema pristup osnovnim pravima, pokazuju ovogodišnje procjene međunarodnih organizacija koje se bore za ostvarivanje prava djeteta.

Ovaj zabrinjavajući podatak pokazuje da velikom broju djece u BiH nije osigurano zdravo, sigurno i sretno odrastanje, što je osnovno dječje pravo.

Sociolozi i psiholozi upozoravaju da bi ovakvi podaci trebalo da budu opomena za sve ozbiljne ljude u BiH i da je potrebno preduzimati konkretne korake u rješavanju ove problematike.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da je broj od 50.000 djece u ekstremnom siromaštvo velika cifra i da ona govori upravo o tome da se BiH nalazi u stanju socijalnog rasula i socijalne bezperspektivnosti.

“Tu ne pomažu samo socijalna davanja, već mora da bude mijenjan ekonomski, socijalni, kulturni i politički sistem iz korijena“, rekao je Šijaković i naglasio da bi ova brojka za sve ozbiljne ljude u BiH trebalo da bude opomena.

On je naveo da je u BiH vidljivo da se siromaštvo reprodukuje, za razliku od prije 30 godina kada su siromašne porodice, kako je procijenio, mogle da uspiju na bazi dobrog obrazovanja.

“Smatram da danas to ne možete, jer je taj socijalni kanal uspona i razvoja zatvoren i samo će bogati moći da budu obrazovani”, zaključio je Šijaković.

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, rekla je da danas, nažalost, mnoga djeca žive na granici siromaštva, te da taj problem nije samo na našim prostorima već mnogo šire.

“Kad se u toj kategoriji nalaze djeca, onda je taj problem dodatno težak, ne samo za to dijete već društvo u cjelini“, rekla je Grahovčeva i dodala da su najugroženi najmlađi, oni koji su potpuno zavisni od odraslih.

Ona je navela da sve što bude propućteno u najranijem djetinjstvu niko i ničim ne može nadoknaditi.

“Pored lošeg imovnog stanja, siromašno je svako dijete koje nije upisano u školu, u matičnu knjigu rođenih, koje trpi nasilje i sve te situacije, djecu, dok su još u razvoju odvode na margine društva”, rekla je ona.

Takođe, međunarodne organizacije koje se bave zaštitom dječjih prava SOS Dječija sela BiH, Hope and Homes for Children BiH, REM, Save the Children Norway i World Vision BiH uputile su otvoreno pismo, u kojem su pozvale odgovorne institucije i pojedince na zaštitu djece i njihovih prava.

Oni su u pismu naveli da djeca i njihova dobrobit moraju biti prioritet svima, od političara i stručnjaka, pa sve do roditelja i građana, pišu Nezavisne novine.

Pozvali su nadležne organe da ispune svoje obaveze i osiguraju da sva prava propisana Konvencijom o pravima djeteta, kao i domaćim zakonima, strategijama i politikama postanu realnost za svu djecu u BiH.

U banjalučkom Centru za socijalni rad su kazali da na području grada ima 3.181 dijete koje je korisnik dječjeg dodatka, a koji dobijaju mališani iz porodica koje su upravo u kategoriji ekstremnog siromaštva.

 

Informer.ba