Crna hronika Udarno Vijesti

U BiH povećan broj samoubistava, najviše u Banjoj Luci

Za pola godine u BiH samoubistvo izvršilo 245 osoba. Najčešći motivi su starost, strah od samoće i bolesti, nervno rastrojstvo, finansijski problemi.

Crne statistike, a i svakodnevni izvještaji u medijima pokazuju da je u posljednje vrijeme povećan broj samoubistava. Posljednji takav slučaj zabilježen je u subotu u Kutlovcu kod Modriče, gdje se Živko Okolić (40) u svojoj kući objesio o španer koji služi za fiksiranje tereta na prikolici.

Zabilježeno je da su u BiH najčešća samoubistva upravo vješanjem. Za prvih šest mjeseci u RS je bilo 67 takvih slučajeva, a u Federaciji BiH 49. Tek potom slijede samoubistva izvršena upotrebom vatrenog oružja, potom utapanjem, trovanjem i na kraju skokom s visine.

Problemi u porodici

Za pola godine u RS 146 osoba diglo je ruku na sebe, a u Federaciji BiH tako je skončalo njih 99. U većini slučajeva riječ je o osobama starijim od 50 godina, i to većinom muškarcima. Istragom je utvrđeno da su najčešći motivi starost, strah od samoće i bolesti, nervno rastrojstvo, finansijski problemi, alkoholizam, dok su za maloljetnike karakteristični nerazumijevanje i sukob s roditeljima, nesređeni odnosi u porodici, neuspjeh u školi ili neuzvraćena ljubav.

Bez obzira što ponekad nema indicija o motivu, psiholozi tvrde da svaka žrtva koja na sebe digne ruku mora imati neke razloge za to, a vrlo često i sama, na neki način, nagovještava ili govori o teškoćama s kojima živi. U ovoj je godini povećan broj maloljetnika uzrasta od 13 do 17 godina koji su sebi prekratili život. Psiholozi i sociolozi upozoravaju na nedostatak komunikacije.

Složen odnos
Ključni problem je nedostatak pravilne komunikacije između svih aktera. Ne bih nikada rekla da se neka strašna tragedija dešava zbog onog pojavnog, o čemu nas obavijesti policija ili mediji, ali naravno da mora postojati neka trenutna situacija koja će isprovocirati lošu reakciju. Ta reakcija je ipak samo posljedica, ne trenutka već jednog mnogo složenijeg odnosa koji se najjednostavnije može ocijeniti kao nekomunikacija. Tragično je da se posljednjih godina u istraživanjima suočavamo s podacima koji govore da još najraniji uzrast kod nas nema više povjerenje u odrasle osobe, kako u školi tako i u okruženju, a naši odrasli imaju sve manje strpljenja i sve afektivnije reagiraju na djecu. To mnogo govori” – naglašava za Dnevni avaz diplomirana psihologinja Sonja Stančić.

Kobne gradske sredine

Najviše samoubistava zabilježeno je u gradskim sredinama. Tako su na području koje pokriva CJB Banja Luka evidentirana 73 slučaja. U Federaciji BiH je u prvih pola godine najviše samoubistava bilo u Tuzlanskom kantonu, i to 26, potom u Kantonu Sarajevo 17 te 14 u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Najmanje suicida ima u zimskim mjesecima (decembar, januar, februar), a najučestalija su u junu i maju te aprilu i septembru. Statistike još napominju i da je najveći broj samoubistava u ravničarskim krajevima.

 

Informer.ba