BiH Top Vijesti

BiH predstavlja deset mladih sportista na zimskom EYOF-u Italiji

Šesnaesti zimski Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) bit će održan od 21. do 28. januara 2023. godine, u regiji Friuli Venezia Giulia. Pored Italije, takmičenja će se održati u Austriji i Sloveniji.

 

Sportisti iz 47 zemalja Evrope uzrasta od 14 do 18 godina će se takmičiti u 14 zimskih sportova koji su na programu Festivala.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 10 sportista u pratnji četiri trenera u pet sportova – alpsko skijanje, biatlon, ski trčanje, umjetničko klizanje i karling.

Boje BiH na EYOF-u će braniti sportisti Tarik Zuhrić (alpsko skijanje), Ina Likić (biatlon), Boris Stanojević (biatlon), Aleksandar Klačar (ski trčanje), Melika Jažić (umjetničko klizanje), Lana Galijašević (karling), Ana Klepić (karling), Marija Savić (karling), Mihajlo Ignjić (karling), Aleksa Cincar (karling).

U pratnji sportista biće treneri Faris Zuhrić (alpsko skijanje), Goran Mumović (biatlon i ski trčanje), Karlo Požgajčić (umjetničko klizanje) i Vladan Savić (karling).

EYOF je najvažniji višesportski događaj za mlade evropske sportiste. Razvija vrijednosti i ideale sadržane u Olimpijskoj povelji, obrazuje i motiviše mlade da se upoznaju sa sportom i zdravim načinom života i odlična je prilika za druženje mladih sportista iz evropskih zemalja, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Milanko Mučibabić i potpredsjednici Izet Rađo i Marijan Kvesić pozdravili su naše mlade sportiste i trenere, te su im poželjeli mnogo sreće i sjajnih rezultata na takmičenjima.

– Želimo Vam da date sve od sebe i prevaziđete vaše dosadašnje sportske rezultate. Sada ste dio olimpijske porodice i nadamo se da će vam učešće na višesportskom olimpijskom takmičenju biti motiv da nastavite trenirati brže, jače i bolje – poručio je predsjednik OK BiH mladim sportistima.

– Nadam se najboljem rezultatu, ali trenutno ne mogu prognozirati svoj nastup na EYOF-u. Osjećam se uzbuđeno radi putovanja u Italiju, jer ću imati priliku da predstavljam Bosnu i Hercegovnu i dati ću najbolje od sebe da ostvarim što bolji plasman. Također, želim puno sreće i uspjeha cijelom bh. timu – rekao je Tarik Zuhrić koji će nastupiti u alpskom skijanju.

Svečana ceremonija otvaranja biće održana 21. januara u 18 sati na Trgu ujedinjenja Italije u Trstu, a zastavu Bosne i Hercegovine će nositi Tarik Zuhrić i Lana Galijašević, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Fena/Informer.ba