BiH Vijesti

BiH tužilaštvo: Podignuta optužnica protiv Darka Simovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Darka Simovića (35) iz Čajniča koji se, kao službeno lice u instituciji BiH, tereti za primanje mita 2008. godine na graničnom prelazu Hum.

Simović se tereti da je 11. oktobra 2008. godine, vršeći nadzor i kontrolu prelaska državne granice na izlazu iz BiH, radi sticanja finansijske koristi, na graničnom prelazu Hum, u opštini Foča, primio novac da u okviru svojih ovlaštenja izvrši određene nezakonite radnje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Simović tog dana uočio dva lica na drugoj strani mosta na rijeci Tari, na teritoriji Crne Gore, te se uputio do sredine mosta da bi izvršio uvid u njihove putne isprave i utvrdio da je riječ o državljanima Albanije koji su imali namjeru da ilegalno pređu granicu BiH.

Nakon što su albanski državljani primili rješenje o odbijanju ulaska u BiH zbog neposjedovanja odgovarajuće vize, Simović je zatražio da mu ova lica isplate po 400 evra na ime ”kazne” za nezakoniti prelazak državne granice.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da su državljani Albanije zatražili priznanicu za novac koji su dali, a Simović ih je odveo do susjednog, praznog kontejnera, gdje im je rekao da ga mogu ”počastiti” i sa 100 eura, što su oni učinili.

Drugi policijski službenik vratio je putne isprave albanskim državljanima i obavijestio ih da se moraju vratiti nazad u Crnu Goru, što su oni i učinili, gdje su po povratku službenicima Granične policije Crne Gore prijavili davanje novca bez dobijanja priznanice.

 

Srna/Informer.ba