BiH Košarka Sport Vijesti

BiH u minusu 14 poena nakon prvih 20 minuta utakmice s Litvanijom

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine gubi od Litvanije sa 42:56 , nakon prvih 20 minuta utakmice petog kola B-grupe Eurobasketa.

Košarkaši BiH parirali su Litvancima prvih deset minuta, ali je Litvanija u drugoj četvrtini u potpunosti preuzela igru i došla do ubjedljive prednosti.

Litvanija je od početka meča imala prednost, zahvaljujući odličnom šutu za tri poena. Grigonis je bio neumoljiv i već u prvoj četvrtini došao je do 14 poena. S druge strane, Musa je odigrao odličnu rolu i svojim poenima držao je BiH u igri. U finišu su se priključili Gegić i Atić dok je Nurkić trojkom u posljednjoj sekundi prvog perioda donio izjednačenje.

U nastavku je Litvanije zaigrala mnogo bolje u odbrani. Zaustavili su sve prilaze košu, pa su košarkaši BiH teško dolazili do pozicije za šut.

S druge strane, loptu su spuštali na centre, posebno Sabonisa koji je uglavnom poentirao iz igre ili sa slobodnih bacanja nakon što bi iznudio prekršaj.

Litvanci su prednost povećavali iz minute u minutu, a nakon što je Džanan Musa  prekinuo njihov niz trojkom u 16. minuti, uslijedila je nova serija kojom su došli do dvocifrene prednosti.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Džanan Musa sa 14 i Jusuf Nurkić sa 10 poena, dok su Litvaniju predvodili Marius Grigonis sa 14 te Domentas Sabonis i Jonas Valanciunas sa po 11 poena.

 

Fena/Informer.ba