BiH Izdvojeno Vijesti

BiH u rangu sa Kosovom i Albanijom

Janoš Martonji, ministar spoljnih poslova Mađarske koja predsjedava EU do kraja juna, izjavio je u obraćanju Evropskom parlamentu da je napredovanje zemalja zapadnog Balkana neuravnoteženo i da su “teži” slučajevi BiH, Kosovo i Albanija – javlja dopisnik Srne.

Ima jako pozitivnih obrtaja i kretanja, a onda ima onih koji zaostaju, i koji su teži slučajevi. Rekao bih da su to BiH, Kosovo i Albanija“, rekao je Martonji, koji je i predsjedavajući Savjeta ministara spoljnih poslova EU.

Martonji je u Evropskom parlamentu govorio i o skorom zaključenju pregovora sa Hrvatskom o članstvu u EU, koje se očekuje krajem ovog mjeseca.

Ako Evropska komisija zaključi da su pregovori uspješno završeni, tada bi mi, zemlje članice, trebalo da to prihvatimo“, rekao je Martonji, ističući da obećanje o evrointegraciji zapadnog Balkana nije prazna priča i da je veoma važan signal činjenica da je Zagreb uspio da zaključi pregovore.

Prema njegovim riječima, pozitivna klima oko Hrvatske mogla bi povoljno da djeluje i na sam proces proširivanja i na zapadni Balkan.

Već vidimo pozitivan efekt napredovanja Hrvatske u tome šta se Srbija trgla i krenula naprijed. Ne mislimo samo na hapšenje Ratka Mladića, nego na to da je porasla proevropska atmosfera u Srbiji. Beograd se nada da će, uz kandidaturu, da dobije i datum pregovora. Ne možemo da prejudiciramo, ali dajemo snažnu podršku Srbiji“, naglasio je Martonji.

Osvrćući se na ostale zemlje ovog regiona, Martonji je izrazio nadu da će Crna Gora uspjeti da izvrši akcijski plan od sedam tačaka i da bi Podgorica trebalo da dobije datum pregovora krajem godine, dok je Makedonija usporena zbog pitanja imena, ali da u posljednje vrijeme ima pozitivnih pomaka između vlada u Atini i Skoplju.

Povodom nedavnih nereda na gej paradi koja je održana u Splitu 11. juna, evroparlamentarci su izrazili svoje negodovanje zbog nasilja i pozvali da se zbog toga Hrvatskoj postavi mehanizam monitoringa od zaključenja pregovora do članstva u EU.

Martonji, kao i izvjestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hans Svoboda rekli su da će monitoring reformi za Hrvatsku biti postavljen, ali da to nije u vezi sa nasiljem na gej paradi.

Debata u vezi sa Srbijom i Kosovom  vodila se o tome da li nepriznavanja nezavisnosti Kosova može spriječiti napredovanje Srbije u evropskim integracijama.

Mi vršimo pritisak na Srbiju radi priznavanja, a sami smo neusaglašeni o  tome“, rekla je predstavnik  Zelenih u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta.

 

Srna/Informer.ba