BiH Top Vijesti

BiH zauzima 65. mjesto na svijetu po konzumaciji alkohola

Svjetska zdravstvena organizacija je zabilježila potrošnju alkohola u svakoj zemlji u litrima čistog alkohola za sva piva, vina, žestoka pića i druga alkoholna pića, a Bosna i Hercegovina se našla na 65. mjestu te liste.

Za hemičare, alkohol je organsko jedinjenje koje uključuje ugljik, vodonik i kisik povezane u specifičnom rasporedu. Za prosječnu osobu, međutim, alkohol je skraćenica za alkoholna pića kao što su vino, pivo, viski, votka, tekila i slično. Alkoholna pića su sastavni dio gotovo svake kulture, osim onih čija religija ograničava konzumaciju alkohola.

Među prvih pet zemalja koje konzumiraju najviše alkohola našle su se: Češka, Latvija, Moldavija, Njemačka, Litvanija.

Top pet zemalja koje najmanje konzumiraju alkohol su: Somalija, Bangladeš, Kuvajt, Mauritanija i Saudijska Arabija koje na godišnjem nivou, barem prema zvaničnim podacima, ne popiju ni litar alkohola.

Preovladavajuće religije na Bliskom istoku imaju tendenciju da na konzumaciju alkohola gledaju u negativnom svjetlu, što je vidljivo u regijama sa značajno niskim nivoom potrošnje.

Podaci za Bosnu i Hercegovinu iznose 7.81 litara po glavi stanovnika godišnje, što nas stavlja na 65. mjesto u svijetu. Prema toj statistici, muškarci u BiH piju 12.95 litara, a žene 2.96 litara.

Ispred BiH su zemlje iz regiona.