BiH Top

Mubarek noć Lejletul-miradž nastupa večeras s akšam namazom

Mubarek noć Lejletul-miradž nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.
Ova se noć vezuje za veliki događaj u životu Muhammeda, a.s. – njegovo putovanje u jednom dijelu noći (Isra) iz Meke u Jerusalem, a potom uzdignuće u najviše nebeske sfere, u Allahovu blizinu (Miradž).

Muftija mostarski Salem ef. Dedović je pojasnio da se taj veličanstveni događaj zbio po Allahovoj odredbi kao mudžiza, nadnaravno djelo koje nadmašuje sve ljudske fizičke i intelektualne potencijale da ga dostignu i razumiju.

“Mudžiza je događaj koji nadilazi i stavlja van snage sve zakone univerzuma, upravo zato da bi Allah pokazao Svoju moć i htijenje, da se ostvari Njegova odredba ‘Budi! – i ono bude’“, kazao je Dedović.

Iako je Poslanik a.s. svojim sunarodnjacima prenio slike i prizore, te iako je ovaj veliki događaj potvrđen Objavom, većini nije bio dovoljan dokaz da Poslanik a.s. govori istinu i da poziva na spasonosni model organizacije društva zasnovanog na pravdi i moralu.

U blagoslovljenoj noći Muhammed a.s. je i dušom i tijelom doživio nadnaravno putovanje iz Meke u Jerusalem gdje će kao imam predvoditi namaz ranijim poslanicima, a potom iz Jerusalema do Sidretul-muntehāa (krajnje granice u Allahovu blizinu, do koje je ikada stigao iko od Allahovih stvorenja uključujući i meleke).

Dedović je kazao da pored brojnih i velikih poruka veličanstvenog događaja Isrāa i Mirādža, je i ta da Stvoritelj ne ostavlja Svoga roba bez podrške, da mu nalazi rješenja za izlazak iz poteškoće. Čovjek utjehu nalazi u tome da je Allah uz one koji Ga se boje u svakoj prilici i koji istrajavaju u činjenju dobra.