BiH Region Udarno

Osnivanje BANU ima za cilj raspirivanje mržnje

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević ocijenio je danas da je osnovni cilj osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti /BANU/ dizanje tenzija i raspirivanje mržnje između Bošnjaka i Srba.

U osivanju BANU-a vidljivi su elementi ‘kosovskog puta’. Ako se analizira način kako je Kosovo došlo do autonomije vidljivo je da su prve ideje išle od univerziteta i akademskih institucija“, rekao je Galijašević Srni.

Prema njegovim riječima, BANU je nastavak politke muftije Muamera Zukorlića kojom se uspostavljaju institucije koje bi odvajale Sandžak od Srbije ili mu obezbjeđivale autonomiju.

BANU je prevashodno motivisan sarajevskim lokalnim interesima. U Sarajevu postoji jaka sandžačka linija koja želi Zukorlića dovesti na čelo Islamske zajednice u BiH“, dodao je Galijašević, napomenuvši da je BANU dio političkih pozicioniranja za buduće izbore u Islamskoj zajednici.

Osnivačka skupština BANU održana je prije dva dana u Novom Pazaru, a akademija, koju čini 21 član, imaće dvojno sjedište, u Novom Pazaru i Sarajevu. Za predsjednika je izabran Ferid Muhić, a među članovima su glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i član ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić.

Na osnivački akt ove ustanove potpise su ravnopravno stavili Zukorlić i Cerić te više profesora iz Sarajeva, Skoplja i Novog Pazara.

 

Informer.ba