BiH Top

Potvrđena optužnica u predmetu Saša Ratković i drugi

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Saša Ratković i drugi koja optužene tereti za počinjenje krivičnih djela organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca i drugo.

Saša Ratković, Vasilije Stjepić, Dražen Šiniković terete se za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, te pranje novca, dok se Dragan Supić tereti za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Tomislav Vidaković se tereti za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca i krivotvorenje službene isprave.

Vladica Rakić i Mitar Blagojević se terete za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i krivičnim djelom krivotvorenje isprave, a Miroslav Čalija za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, te krivotvorenje isprave.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je M.M. u periodu od polovine 2020. do kraja 2021. godine na području Bosne i Hercegovine organizirao grupu za organizirani kriminal u koju su kao članovi svjesno i dobrovoljno pristupili Saša Ratković, Vasilije Stjepić, Dragan Supić, Vladica Rakić, Mitar Blagojević, Dražen Šiniković, Miroslav Čalija, Tomislav Vidaković i veći broj drugih njima poznatih lica iz Bosne i Hercegovine i drugih država, koja je formirana radi činjenja krivičnih djela propisanih krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi i koja je djelovala na području Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, više država Evropske unije, među kojim su Republika Austrija, Republika Hrvatska, Švicarska, Kraljevina Španija, Nizozemska, SR Njemačka, a pojedini članovi su djelovali i u državama Južne Amerike, saopćeno je iz Suda BiH.