BiH Magazin Top

Sudionici iz raznih dijelova BiH zajedno će slaviti život 1. oktobra, na trci za ozdravljenje

Za 16. Trku/šetnju za ozdravljenje ‘Race for the Cure’ (RFTC), događaj planiran za 1. oktobar u Sarajevu, dosad je registriran dolazak sudionika iz više od 50 gradova i općina širom Bosne Hercegovine.

Regionalna direktorica “Think Pink – Zajedno smo jedno” Nela Hasić kaže da prvog oktobra u Sarajevu, na platou ispred zgrade Sarajevo City centra, očekuju hiljade sudionika koji će skupa sa ženama u pink majicama, onima koje su preživjele bolest, razmjenjivati dobru energiju i biti podrška jedni drugima te slaviti život zajedno.

Udruženja ‘Rubin’ iz Hadžića jedna je od članica mreže Think Pink, koja je organizator utrke za ozdravljenje. Kako je kazao Maid Đelilović, Udruženje Rubin obezbjedit će jedan autobus za odlazak na utrku iz Hadžića jer imaju već pedesetak prijavljenih za odlazak na taj događaj u Sarajevo.

“Rubin već godinama učestvuje u RFTC i ponosni smo što kroz taj projekt za osobe sa ruralnih područja općine Hadžići možemo obezbjediti mamografske preglede”, kazao je. 

Trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure” ima za cilj podizanje svijesti o prevenciji karcinoma dojke. Novac prikupljen putem registracija namijenjen je za organizaciju besplatnih mamografskih pregleda u ruralnim dijelovima BiH, kao i za pružanje “paketića prve pomoći” svakoj ženi koja je prošla operaciju zbog raka dojki.

Kako se navodi na stranici “Race for the Cure”, u 2022. godini okupili su 8.450 građana iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, nadaju se da će ove godine premašiti taj broj.

Organizacija “Think Pink – Zajedno smo jedno” opredijeljena je, već skoro dvije decenije, osiguranju pregleda za žene u BiH. Svake godine omoguće prosječno oko dvije hiljade pregleda, konsultacija sa medicinskim stručnjacima, podijele desetine hiljada edukativnih materijala i obave mnogo edukacija žena. Za ovu godinu očekuju da će biti rekordna, po broju obavljenih pregleda. Iz dugogodišnjeg rada sa ženama znaju da je ‘zdrava i osnažena žena stup ne samo porodice nego i kompletnog društva’.

‘Trka/šetnja za ozdravljenje”, održava se istovremeno u više od 150 gradova širom svijeta. Svake godine, oko milion ljudi šeta ili trči kako bi podržali unapređenje zdravlja žena.