BiH Udarno Vijesti

Bihać: Ubili zmiju od tri metra!

Zmiju od tri metra ubili su jučer radnici izvodeći građevinske radove na jednom objektu u bihaćkom naselju Golubići.

Radnici kažu kako je ovaj neobično dugačak gmizavac imao skrovište ispod gomile dasaka.

“Daske su bile trule i kada smo počeli da ih sklanjamo, zmija je ispuzala ispod njih. Nismo mogli vjerovati očima kada smo je vidjeli, a jedan kolega je uspio da je ubije lopatom”, kažu radnici, pišu Nezavisne novine.

Dodaju kako ih je dužina zmije veoma uznemirila, a mnogi su bili i preplašeni iako je naknadno utvrđeno kako je riječ o smuku, zmiji koja je bezopasna za ljude.

Inače, najezda zmija u BiH nastavljena je i posljednjih dana, a već se desilo i nekoliko zmijskih ujeda, koji nisu bili smrtonosni.

Posljednji slučaj se desio u ponedjeljak, kada je trogodišnju djevojčicu iz Donjih Dubravica, kod Brčkog, ugrizla zmija dok se igrala u dvorištu.

“Iznenada je ugledala zmiju, koja je izašla iz obližnje pšenice, i kako se kćerka naglo trgnula, zmija je odreagovala i ugrizla je za desnu mišicu. Odmah sam iz ranica isisala krv i potražila ljekara”, rekla je njena majka.

Treba naglastiti da mješani Donjih Dubravica kažu da je u tom mjestu i okolnim selima ovog proljeća primijećena prava najezda zmija.

Strah među Banjalučanima izazvala su nedavno dva slučaja ugriza zmija u banjalučkom naselju Starčevica, ali i leglo zmija koje je slučajno uočio prolaznik šetajući prema izletištu Banj brdo.

Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća “Eko-bel”, koje se, između ostalog, bavi i uklanjanjem zmija, rekao je da je na području Banja Luke uklonjeno oko 30 ovih gmizavaca. On je ustvrdio da to i nije neka prevelika cifra za ovo doba godine, navodeći da godišnje uklone stotinak zmija.

“Dakle, problem je što su zmije pomjerene sa svojih staništa, bila je kišna godina i one su zbog toga prinuđene da se kreću”, rekao je Šušnjar.

Međutim, u svemu ovome najviše treba da zabrinjava činjenica da pojedini bh. domovi zdravlja, posebno u manjim mjestima, nemaju nikako ili imaju male količine seruma protiv zmijskog otrova. Ipak, u tim ustanovama navode da imaju plan brzog transporta pacijenata, pišu Nezavisne novine.

Informer.ba