Izdvojeno Svijet Vijesti

Bijela kuća na oprezu zbog prijetnji Al-Qaide

Američka vlada je i dalje prilično na oprezu kada se radi o bilo kakvoj prijetnji Al-Qaide da će osvetiti smrt svog lidera Osame bin Ladera“, izjavio je u petak portparol Bijele kuće Jay Carney.

Ostaćemo do krajnosti na oprezu“, izjavio je on novinarima u predsjedničkom avionu, koji su pratili predsjednika Baracka Obamu.

“Potpuno smo svjesni potencijala za aktivnost i iz tog razloga smo prilično na oprezu, kazao je Carney i primjetio da Al-Qaida u svom pozivu na osvetu, takođe, potvrđuje Bin Ladenovu smrt”, prenose agencije.

Jedan od razloga što je predsjednik Obama odlučio da ne objavi fotografije ubijenog Bin Ladena bila je procjena da to nije potrebno, jer, iako će uvijek biti onih koji sumnjaju u njegovu smrt, ima sasvim dovoljno dokaza da je lider Al-Qaide zaista mrtav.

Al-Qaida se u saopćenju, koje je objavljeno na islamističkim internet forumima, zavjetovala da će osvetiti ubistvo Osame bin Ladena.

Grupa američkih specijalaca je, u noći između nedjelje i ponedjeljka, upala u kuću u Abotabadu, u sjevernom Pakistanu, gdje se skrivao Bin Laden i ubila ga.

Oni su njegovo tijelo odnijeli na nosač aviona Carl Winson u Arabijskom moru, gdje je obavljen posmrtni obred u skladu s islamskim običajima i tijelo pušteno u more.

 

fena/informer.ba