BiH Udarno Vijesti

Bivša ministrica Meliha Alić za kupovinu luksuznih parfema iz budžeta izdvojila 4.656 KM

Dok je broj nezaposlenih u BiH odavno prešao pola miliona, a redovi ispred narodnih kuhinja postali skoro nepregledni, čelnici federalnih institucija razbacuju se državnim parama.

 

Federalni revizori skoro svaki dan objavljuju rezultate finansijske kontrole federalnih institucija, koje se, sudeći prema rezultatima izvještaja, takmiče u rastrošnosti.

Djeca uposlenika

Bivša federalna ministrica obrazovanja i nauke FBiH Meliha Alić u vrhu je liste rastrošnih čelnika federalnih institucija. Tako su revizori utvrdili da je samo za obilježavanje 8. marta, Dana žena, ovo ministarstvo izdvojilo više od 1.000 maraka. Tokom vjerskih blagdana postrošene su 1.683 marke, a za kupovinu novogodišnjih paketića za djecu uposlenika izdvojeno 1.600 KM ili 80 maraka po komadu.

Ministrica Alić očito ima prefinjen ukus, pa je samo za kupovinu kravata potrošila 1.141 KM, dok je za kupovinu luksuznih parfema iz budžeta izdvojila čak 4.656 KM. Parfeme je na kraju poslovne godine ministrica Alić podijelila svim službenicima i namještenicima.

– U okviru izdataka za materijal i usluge, iskazani su troškovi reprezentacije u iznosu od 25.681 KM, što u odnosu na prethodnu godinu, kada su ovi troškovi iznosili 16.936 KM, predstavlja povećanje za 8.336 KM ili za 33 posto – utvrdili su revizori.

Da uposlenici federalnih institucija vole i dobro pojesti, ne sekirajući se ko će to sve platiti, pokazuje izvještaj o reviziji poslovanja Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Tako su revizori utvrdili da se u Glavnoj knjizi iskazuju izdaci za nabavku hrane i stanje zaliha u centralnom skladištu bez vođenja zaduženja i razduženja kuhinja i bifea za preuzeti materijal.

Zalihe hrane

– Utrošak zaliha hrane u centralnom skladištu je iskazan u iznosu od 401.069 KM, a stanje zaliha hrane na dan 31. decembar 2010. godine u iznosu od 15.787 KM. Imajući u vidu da se u Glavnoj knjizi ne vodi evidencija zaduženja i razduženja, nismo u mogućnosti potvrditi iskazno stanje utroška materijala i robe, kao i stanja zaliha na kraju godine – navode revizori.

Jedna osoba u isto vrijeme upravljala s dva vozila

Izdaci za usluge prijevoza i gorivo također su puni nelogičnosti. Tako su u nekoliko slučajeva revizori utvrdili neusklađenost putnih naloga za vozila s nalozima za službena putovanja. Istovremeno, utvrđeno je da u pojedinim slučajevima dva potpuno ista vozila troše različite količine benzina, jedno šest, drugo 11 litara.

– I ove godine je, kao i prethodne, konstatovano da je ista osoba u više navrata potpisala istovremeno upravljanje s dva vozila na različitim relacijama, a nisu poduzete mjere u cilju otklanjanja navedenog propusta – navode revizori.

 

Avaz/Informer.ba