BiH Top Vijesti

Bivšem državnom ministru Milošu Lučiću određene mjere zabrane

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog za produženje pritvora Milošu Lučiću, bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlasti povezanu s više koruptivnih krivičnih djela, te mu odredio mjere zabrane.

Državno tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora za dva mjeseca osumnjičenom Lučiću, kako su naveli, zbog osnovane bojazni da bi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili utjecati svjedoke.

– Sud BiH je donio rješenje kojim se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH te se osumnjičenom Milošu Lučiću ukida pritvor određen rješenjem Suda od 12. decembra 2022. godine – potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Osumnjičenom Lučiću je određena mjera zabrane napuštanja boravišta, a rješenjem Suda kretanje mu se ograničava isključivo na njegov dom. Njemu su određene i mjere zabrane putovanja izvan BiH te zabrana sastajanja sa određenim osobama.

– Osumnjičenom se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način s drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku, kao i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u vezi ovog krivičnog predmeta, kao i sa svim uposlenicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH – navode iz Suda.

Bivši državni ministar Lučić je uhapšen u decembru prošle godine zbog sumnje na zloupotrebu položaja, pronevjeru te prevaru u službi, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH te ostvarena nezakonita imovinska korist, saopćeno je ranije iz Državnog tužilaštva.

Ranije je Sud odbio prijedlog za ukidanje pritvora nakon što je Lučić podnio ostavku na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. On je prvobitno bio u kućnom pritvoru, ali mu je, nakon žalbe Tužilaštva, bio određen pritvor.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, provedenom istragom su prikupljeni dokazi da je osumnjičeni vršio zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

 

Fena/Informer.ba