Izdvojeno Svijet Vijesti

Bivši agent CIA-e: Bin Laden preminuo 2006. godine

Čečen Berkan Jašar, bivši agent CIA-e koji trenutno živi u Turskoj, tvrdi da je Osama bin Laden umro od bolesti prije pet godina, a da je 2. maja ove godine pronađen njegov grob na pakistansko-afganistanskoj granici.

On je izjavio ruskoj televizijskoj stanici “Chanel 1” da je veoma dobro poznavao Čečene koji su čuvali Bin Ladena.

“Semi, Aib i Mahmud su s njim bili do samog kraja. Tačno se sjećam tog datuma, jer u njemu imaju tri šestice. Umro je 26. juna 2006. godine”, rekao je Jašar i dodao da su ga mrtvog vidjela ta trojica muškaraca, kao i dva muslimana iz Londona, zatim dva muškarca iz Amerike.

Prema njegovim riječima, Bin Laden je bio jako bolestan prije smrti i bio je “kost i koža”, i dodao da su mu tri Čečena oprala tijelo prije pokopa.

On je rekao da je 2. maja, kada je američki predsjednik Barack Obama objavio da je Bin Laden ubijen, tek pronađen grob vođe Al kaide na pakistansko-afganistanskoj granici, kao i da je tada odlučeno da bude pokrenuta vojna operacija.

Bivši agent CIA-e tvrdi i da su Amerikanci “hapsili” Bin Ladenove čuvare iz Čečenije nakon što je 2008. godine prvi put objavljeno da je vođa Al Kaide mrtav i dodao da su poslednjeg od njih, Semija, američki vojnici uhvatili nekoliko dana prije “akcije” u kojoj je ubijen Bin Laden“.

Vjeruje se da je upravo taj Čečen otkrio mjesto gde je Bin Laden pokopan.

Na pitanje zašto je odlučio da progovori za rusku televiziju, Berkan Jašar rekao je da se nakon posljednjih događaja boji za svoj život.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je 2. maja da je vođa terorističke mreže Al Kaida Osama bin Laden ubijen u Pakistanu.

Obama je u obraćanju naciji rekao da je mala grupa komandosa izvršila zadatak koji im je lično povjerio..

 

Informer.ba