Svijet Udarno Vijesti

Bivši SAS-ovi specijalci rade u Libiji kao doušnici za NATO

Bivši pripadnici specijalnih vojnih jedinica, koji sad rade za privatne sigurnosne službe, nalaze se u libijskom gradu Misrati gdje savjetuju pobunjenike i prikupljaju informacije za NATO, tvrdi Guardian.

Među onima koji prikupljaju podatke o lokacijama i kretanjima Gadafijevih trupa nalaze se i bivši pripadnici britanskog SAS-a, a prikupljene informacije distribuiraju NATO-ovom zapovjednom centru u Napulju, kazao je za Guardian neimenovani vojni izvor. Bivši vojnici nalaze se u Libiji  “s blagoslovom” Britanije, Francuske i drugih NATO-ovih zemalja članica, koje ih opskrbljuju s neborbenom opremom.

Britanija negira da plaća privatne vojnike

Britansko ministarstvo obrane negira da vlada plaća privatne vojnike i tvrdi kako nema borbene jedinice na libijskom tlu, a britanske su novine objavile da vojnike navodno plaćaju arapske zemlje, a prvenstveno Katar.

Informacije koje bivši specijalci skupljaju na terenu najviše koriste pilotima borbenih aviona i helikoptera Apache, čije je korištenje u Libiji London odobrio prošle sedmice. Libijci su jučer optužili NATO da su u zračnim udarima ubili 718 civila i ranili njih 4067, prenosi Index.

 

Informer.ba