Svijet Vijesti

Borell će se u New Yorku sastati s liderima država Zapadnog Balkana

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost  boravit će u New Yorku, na 77. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje će se, između ostalog, sastati s liderima država Zapadnog Balkana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz njegovog ureda, Borrell će se u nedjelju sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, a sutra će učestvovati na panelu posvećenom Ukrajini i globalnim krizama “Od Ukrajine do Amerike: Jačanje oporavka od globalnih potresa”, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i ministrom vanjskih poslova Gvatemale Mariom Bukarom.

U utorak, Borrell će se pridružiti predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen na otvaranju opšte debate 77. Generalne skupštine UN-a. Istog dana zvaničnici EU-a sastaće se s generalnim sekretarom UN-a- Antoniom Guterresom.

– Borrell će zatim sazvati lidere sa Zapadnog Balkana na tradicionalni sastanak organizovan na marginama Generalne skupštine UN-a, navodi se u saopštenju press službe EEAS-a.

Kako je najavljeno, Borrell će u srijedu predstavljati EU na 12. ministarskom sastanku Globalnog foruma za borbu protiv terorizma, čiji su domaćini sadašnji kopredsjedavajući Kanada i Maroko.

Borrell će 22. septembra biti domaćin ministarskog sastanka između EU-a i Vijeća za saradnju u zaljevu.

 

Fena/Informer.ba