Izdvojeno Region Vijesti

Boris Tadić: Dodik je učinio veoma dobru stvar

Predsjednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas predsjedniku Republike Srpske Milorad Dodiku na postignutom dogovoru sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton o učešću Unije u restrukturisanju pravosudnih institucija u BiH, jer je time, odbranio legimitet RS i doprinio ukupnoj stabilnosti BiH.

“Čestitam Dodiku na mudrom političkom potezu, jer dogovor sa Ashton znači odbranu legitimnih interesa RS, ali je ujedno i veliki doprinos stabilnosti BiH, veoma bitne za nove evropske perspektive te zemlje”, rekao je Tadić novinarima u Novom Sadu.

Prema njegovom mišljenju, ne može se u “orvelovskom smislu” desiti da u jednoj zemlji neko pred pravosudnim organima ima “jednakije” pravo od onog drugog.

“Zato treba pronalaziti rješenje za funkcionisanje pravosudnih institucija BiH. Nepohodno je stalno usavršavati pravosudni sistem ne samo u BiH, nego i u Srbiji, što je od posebnog značaja za vrijeme koje je pred nama”, naveo je Tadić.

On je izrazio uvjerenje da će dogovor Dodika i Ashton potvrditi Vlada i Narodna skupština RS.

“Dodik je učinio veoma dobru stvar i uvjeren sam da će vlada i parlament RS-a potvrditi taj dogovor. Treba spuštati tenzije, pažljivo analizirati šta je problem u BiH i njenom funkcionisanju”, smatra predsjednik Srbije.

Nakon jučerašnjeg sastanaka sa Ashton u Banja Luci, Dodik je rekao da referendum za sada nije neophodan i da RS i njene institucije mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

Ashton je rekla da će EU formirati komisiju koja će analizirati ra­d pravosudnih institucija BiH na čijem čelu će biti Štefan Fuele i dodala da je Unija spremna da pomogne BiH da otvori dijalog o radu pravosuđa i aktivira mehanizme kao odgovor na sve dileme.

 

Srna/Informer.ba