Region Udarno Vijesti

Boris Tadić podržao referendum u RS-u

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je večeras “da se protivi bilo kakvom nametanju rješenja u Bosni i Hercegovini, i ocijenio kao opasne špekulacije o tome da bi neki političari u toj državi mogli biti isključeni iz političkog života zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj“.

“Rješenje nije nametanje odluka niti isključivanje nekog od na izborima izabranih iz političkog procesa. Te ideje da će doći do suspenzije predstavnika pojedinih naroda i entiteta su opasne i Srbija im se protivi. Spreman sam da razgovaram o tome sa gospodinom Valentinom Inzkom i svim evropskim političarima“, rekao je Tadić u razgovoru sa novinarima u Kragujevcu.

Rješenje najnovije političke krize u BiH može, prema riječima Tadića, biti pronađeno samo kompromisom, i to, kako je objasnio, važi i za RS i za Federaciju BiH i za međunarodne predstavnike i za hrvatske političare u BiH.

Prošlo je vrijeme folklornog patriotzma i nacionalnih politika koje ne sagledavaju koje su konsekvence određenih političkih činova. Baš u ime nacionalne i regionalne politike protivim se podjeli BiH, ali se borim i za status srpskog naroda u BiH“, objasnio je Tadić, prenosi Tanjug.

On je istakao “da, i pored neprijatnih asocijacija koje u BiH izaziva sama riječ ‘referendum’, najavljeno izjašnjavanje građana RS o Sudu i Tužilaštvu BiH nema nikakve veze sa teritorijalnom cjelovitošću te zemlje“.

Prva i najvažnija stvar je očuvanje integriteta BiH i to nije samo politika uslovljena našim interesima na Kosovu, već je i pretpostavka mira. Očuvanje integriteta susjednih zemalja je pretpostavka mira i zato se protivim svakoj ideji podjele BiH“, poručio je Tadić.

Informer.ba