Region Udarno Vijesti

Boris Tadić pušta Dodika niz vodu?

Sasvim neočekivano, Beograd je saopštio – predsjednik Srbije Boris Tadić će 6. jula zvanično posjetiti Bosnu i Hercegovinu, odnosno njen glavni grad Sarajevo. Kako „San” saznaje, Tadić se na taj potez odlučio nakon žestokih pritisaka Vašingtona i Brisela, a sve je konkretizovano na relaciji Beogard – Ankara.

Predsjednik Srbije do sada je bar desetak puta bio u našoj zemlji, ali isključivo kao logistička podrška Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, i ovom entitetu.

Preciznije kazano, on je da do kraja razvijao i usavršavao takozvane specijalne veze između Srbije i bh. entiteta ponašajući i odnoseći se prema Republici Srpskoj kao državi i bagatelišući pri tome državu BiH i njen glavni grad Sarajevo. Sve to izazivalo, zašto ne reći, frustracije Sarajeva, likovanje srpskih nacionalista, a Dodik je to pretvarao u svoje pobjede i demonstracije moći. Naravno, da ništa od toga ne bi bilo da na sve to nije pristajao, na sebi svojstven način, sam Boris Tadić.

Po ocjeni beogradskih političkih krugova, Tadić je sada pritjeran uza zid – Vašington i Brisel su mu direktno poručili da od euroatlantskih integracija Srbije nema ništa ukoliko nastavi sa takvom politikom i ukoliko pod hitno i sasvim konkretno Srbima u Srbiji i BiH ne pokaže da je Sarajevo glavni grad države Bosne i Hercegovine. Iz toga oni izvlače zaključak da Tadić neće žrtvovati evropski put Srbije zbog Republike Srpske i da je njegov Zvanični dolazak u Sarajevo, usput grad u kojem se radio, zapravo „početak kraja medenog mjeseca Beograda i Banjaluke i puštanja Milorada Dodik niz vodu”.

Izvori našeg lista iz Banjaluke kažu da je vijest da će Tadić zvanično posjetiti Sarajevo pokosila Dodika i da je on baš zbog toga jučer preko beogradskih medija plasirao nekoliko poruka i Tadiću i Srbima s ove i s one strane Drine, obraćajući se prvenstveno srpskim nacionalistima na čijoj meti je Tadić zbog hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića.

Ratko Mladić je bio vojskovođa u jednom brutalnom ratu. Činjenice da je optužen za ratne zločine i da je postojala potjernica su neumitne. Ali činjenica je da je riječ o čovjeku koji je branio narod i da je ovdje tako prihvaćen. To ništa ne može da promijeni u osjećanjima naroda Srpske, a i većeg dijela Srbije – kazao je Dodik i podvukao:

Politički cilj Republike Srpske je da se odbranimo od dominacije Turaka na ovom prostoru i neoosmanizma koji više niko i ne krije”.

Odlagano koliko se moglo

Ugledni univerzitetski profesor i predsjednik Socijaldemokratske unije Srbije Žarko Korać izjavio je da je Sarajevo za Tadićevu administraciju bilo od sekundarnog značaja i da je cjelokupna energija ulagana u podršku Banjaluci.

Tu se ništa nije promijenilo u odnosu na Vojislava Koštunicu. Tadić je čak direktno učestvovao na posljednjim izborima u BiH gdje je podržavao Dodika, a njegov ministar Vuk Jeremić je na bini sa pjevačicom Svetlanom Ražnatović Cecom uveličao završni Dodikov miting. Poruka je bila jasna – iako se ritualno zaklinjemo u cjelovitost BiH kao države, nas interesuju samo odnosi sa Banjalukom. To je za posljedicu imalo podršku oni, ne baš rijetkim stavovima u Srbiji koji negiraju mogućnost opstanka BiH kao države – izjavio je Korać za beogradske medije uz direktno pitanje: „Kakav je smisao da Skupština Srbije usvaja Deklaraciju o Srebrenici i Tadić dva puta odlazi u potočare, a da stalno izbjegava da ode u Sarajevo i tamo pokaže da želi novi početak. Cinik bi rekao da je odlazak u Sarajevo odlagan onoliko dugo koliko je bilo moguće”.

Srbija neće moći da ide dalje u procesu evropskih integracija, a da zadrži nacionalistički i paternalistički odnos prema Banjaluci. Izgleda da su uvrede na račun tadića na protestima širom RS povodom hapšenja Ratka Mladića, neki u Beogradu dobro čuli – stav je Žarka Koraća.

Incko i Evropa ucijenjeni

U izjavama za beogradske medije, Dodik je jučer kazao da je priželjkivao da svoj referendum izgura do kraja i da je došlo vrijeme za autonomiju RS.

Prvi put kažem: osjećao sam se loše tog dana kada je počeo dijalog o pravosuđu. Želio sam da idem do kraja – kazao je i dodao da ga je Evropa ozbiljno shvatila kada je vlast RS rekla da neće prihvatiti njegovu smjenu:

Šta da je Incko rekao:”Smjenjujm Milorada Dodika”, a ja rekao: „Ne prihvatam”? To je bio nepremostiv problem zbog kojeg su stranici morali da pristanu na razgovor. Moju smjenu bih spriječio tako što bih otišao u Skupštinu i pozvao narod da se na referendumu izjasni da li prihvata odluku da budem smijenjen. Uvjeren sam da narod to ne bi prihvatio. I šta bi onda Evropa. Nisu presudili ljubav i antipatija nego interes i procjena.

 

San/Informer.ba