Region Udarno Vijesti

Boris Tadić: Srbija ne želi sukobe i rat

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija ne želi sukobe i rat i da zato uporno i na vrijeme upozorava evropske partnere da bi svaka jednostrana akcije Prištine na sjeveru Kosova poremetila dijalog koji je jedino rješenje konflikta.

Tadić je na svečanoj promociji nove klase potporučnika Vojske Srbije održane na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu naglasio da su sve posljedice koja mogu proisteći iz jednostranih poteza, na onome ko se na njih odlučio, na onome ko je te poteze ohrabrio, kao i na onome ko misli da je nasilje bolje od samog dijaloga.

Takve ideje su opasne i pogrešne i moraju se na vreme osujetiti”, poručio je predsjednik Srbije.

On je istakao da se konflikt između Srba i Albanaca može riješiti jedino mirnim putem.

Srbija je danas mirna i demokratska zemlja koja pruža ruku saradnje svima i čija je vojska ključni regionalni faktor stabilnosti“, rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije izrazio je uvjerenje da se svi regionalni problemi u jugoistočnoj Evropi mogu riješiti samo politikom mira i da je pomirenje naroda jedni pravi put ka uniji jednakih naroda. “Kao što na Zapadnom Balkanu ima mesta za sve, tako i na nasem Kosovu ima mesta za sve“, poručio je Tadić

Predsjednik Srbije je podsjetio na desetogodišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington, i još jednom potvrdio privrženost Srbije i njene vojske borbi protiv globalnog terorizma.

Tadić je posebno čestitao kadetkinjama koje su ove godine završile Vojnu akademiju, čime je Vojska Srbija prvi put u istoriji dobila žene oficire koje su diplomirale na Vojnoj akademiji.

Predsjednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac su na današnjoj svečanosti uručili oficirske sablje i pištolje sa posvetom najboljim kadetima 130. i 131. generacije

Promociji su prisustvovali i premijer Mirko Cvetković, brojni ministri, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić i crkveni velikodostojnici.

Svečanosti, koja se šesti put održava ispred Doma Narodne skupštine, uz roditelje, rodbinu i prijatelje oficira, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, delegacija Nacionalne garde Ohaja i visoka kineska vojna delegacija.

U prve oficirske činove promovisano 127 kadeta 131. i 132. klase Vojne akademije, među kojima je i jedan pripadnik Vojske Crne Gore. U čin potporučnika promovisana i prva generacija žena oficira, njih 19 koje su se školovale na Vojnoj akademiji.

 

Srna/Informer.ba