Region Top Vijesti

Borrell od sutra u posjetu Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell boravit će 15. i 16. marta u Albaniji, a nakon toga 16. i 17. marta u Sjevernoj Makedoniji, saopćeno je iz Službe za vanjsko djelovanje EU (EEAS).

Tokom tih posjeta Borrell će se susresti s čelnicima dvaju zemlja, a u okviru Vijeća za stabilizaciju pridruživanje.

“Ovi će posjeti imati priliku za analizu bilateralnih odnosa EU-a s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u okviru relevantnih sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i za raspravu o najnovijim događanjima u tim zemljama i na zapadnom Balkanu”, stoji u saopćenju EEAS.

U okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju postoji i Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje u kojem EU i pridružena država analiziraju kretanja u okviru ovog sporazuma. Obično se svi sastanci Vijeća održavaju u Bruxellesu ili Luxembourgu i ovo je prvi put da se takvi susreti organiziraju u Tirani i Skopju.

Tokom ovih posjeta Borrella će pratiti povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi. Oni će se u Tirani susrest s albanskim premijerom Edijem Ramom, imat će i susrete s predstavnicima mladih, a posjetit će i Venecijanski toranj u Draču, čija je obnova financirana iz fondova EU.

Borrell će se u Skopju sastati s makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, ali i s predsjednikom Stevom Pendarovskim te ministrima u Vladi Sjeverne Makedonije.

U međuvremenu, 18. marta, Borell će u Ohridu, Sjeverna Makedonija organizirati susret premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Oni bi najprije trebali imati odvojene sastanke, poslije čega će uslijediti trilateralni sastanak, koji će biti usredotočen na finalizaciju aneksa o provedbi europskog sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije”.

Poslije trilateralnog sastanka 27. februara u Bruxellesu, Borrell je objavio da su oba čelnika podržala prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.