Politika Udarno Vijesti

Bosić o formiranju Vijeća ministara: Nema više ustupaka

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić upoznao je njemačkog ambasadora Urliku Mariju Konc i političkog direktora Ministarstva inostranih poslova Njemačke Nikolausa Graf Lambsdorfa da je glavni problem neformiranja Vijeća ministara u Federaciji BiH (FBiH) i poručio da SDS više neće nuditi slične ustupke kao na nedavnom sastanku u Brčkom.

“Ovo je bila jednokratna ponuda za SDA i za SDP koja se ne odbija i SDS više neće raditi na inicijativama u tom smjeru“, rekao je Bosić novinarima u Banjoj Luci.

On tokom današnjeg sastanka sa njemačkim diplomatama naglasio da je glavni problem neformiranja Savjeta ministara u odnosima između SDP-a i dva HDZ-a.

Bosić je ponovio da su u Brčkom SNSD i SDS napravili ustupke i ponudili dva paketa u rješavanju ovog pitanja, precizirajući da su ove dvije stranke iz RS-a ponudile bošnjačkim strankama Ministarstvo inostranih poslova plus dva ministra ili četiri preostala ministarstva.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje prijetnje međunarodne zajednice zbog neformiranja Savjeta ministara, Bosić je rekao da je dobio uvjerenje da se stranci neće miješati i da to pitanje zavisi od domaćih institucija.

Ako neko drugi iz FBiH bude imao inicijativu o formiranju vlasti neka javno kaže, a mi se nećemo odazivati na sastanke koje nemaju rezultata “, naglasio je Bosić i poručio da stranke iz Srpske ne snose odgovornost za formiranje Savjeta ministara.

On je zaključio da je ta odgovornost u FBiH, odnosno na SDP i SDA, koji treba da snose posljedice.

 

Srna/Informer.ba