Politika Udarno Vijesti

Bosić: RS ne bi imala koristi od bojkota bh. institucija

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ne smatra da bi bilo u interesu Republike Srpske (RS) da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH.

– Sve opcije su u igri, a koje su u interesu RS, dodao je Bosić ističući da niko novonastalu situaciju ne bi trebalo da koristi u dnevno političke obračune.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik ranije je najavio da će predložiti da predstavnici RS ne učestvuju u radu u bh.organima dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Želimo da čujemo obrazloženje o tome koji bi bio interes RS da Vijeće ministara BiH funkcioniše bez predstavnika iz RS-a – rekao je Bosić podsjetivši da je ranije izmjenama zakona omogućeno da se odluke donose i bez jednog od konstitutivnih naroda.

Ističe da treba poduzeti mjere kako se u narednom periodu ne bi mogle ponavljati situacije da Ustavni sud BiH donosi odluke glasovima trojice stranaca i dvoje bošnjačkih sudija, odnosno preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija kao što je to bilo u slučaju osporavanja 9. januara, Dana RS.

Bosić vjeruje da je na današnjem sastanku kod Dodika moguće doći do zajedničkog stava srpskih predstavnika vlasti i stranaka povodom te odluke, ističući da ostaju uz deklaraciju Narodne skupštine RS kojom se odbacuje odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS.

Nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, Bosić je na pres-konferenciji rekao da će SDS iznijeti i svoje zaključke i prijedloge, navodeći da će se na kraju pokazati da “najviše štete od odluke Ustavnog suda BiH ima upravo ta država”.

– Dan RS ostaje kao što je i bio 9. januara i bit će mnogo jače proslavljan nego dosad – ustvrdio je predsjednik SDS-a.

 

Fena/Informer.ba