BiH Top Vijesti

Bosna i Hercegovina dodatno nazadovala na skali indeksa percepcije korupcije

Bosna i Hercegovina ponovno je zabilježila nazadovanje u pogledu indeksa percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) i, prema rezultatima za 2022. godinu, sa ocjenom 34 na skali od 0 do 100, zauzima najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi. Samo su Rusija i Ukrajina, koje su u ratu, ostvarile gori rezultat.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su rezultate globalnog indeksa percepcije korupcije za 2022. godinu predstavili predsjedavajući Upravnog odbora Transparency Interanationala u BiH (TIBiH) Srđan Blagovčanin i Ivana Korajlić, izvršna direktorica ove organizacije.

Indeks – CPI analizira percepciju korupcije u javnom sektoru, te pozicionira 180 zemalja na temelju 13 nezavisnih studija i anketa stručnjaka i poslovnih ljudi, a taj indeks (CPI) koristi skalu od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najveći mogući stepen korupcije, dok 100 predstavlja potpuno odsustvo korupcije.

– Dok zemlje regiona idu naprijed, BiH je od 2012. godine nazadovala čak osam indeksnih poena i zajedno sa Turskom u ovogodišnjem globalnom izvještaju Transparency Internationala izdvojena je kao primjer najvećeg pada u odnosu na 2012. godinu u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije – istaknuto je na pres-konferenciji TIBiH.

Kako je nadalje rečeno, BiH bilježi najgori trend od svih država okruženja što najbolje ilustruje primjer Kosova, koje je od 2012. sa ocjene 34 do 2022. napredovalo na 41 indeksni poen, dok je BiH za istih deset godina sa 45 nazadovala na 34 boda, a što je posljedica prisustva organiziranog kriminala, pogoršanja vladavine prava i zarobljenog pravosuđa.