BiH Izdvojeno Vijesti

Bošnjaci uložili veto na zakon o privatizaciji u RS

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) nije postigla saglasnost o vetu kojeg je Klub Bošnjaka uložio na Zakon o izmjeni i dopuni zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima, zbog čega je ovaj zakon upućen na odlučivanje Ustavnom sudu RS.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS treba da ocijeni da li je ovim zakonom povrijeđen nečiji vitralni interes ili nije“, rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić nakon sjednice Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS.

Radojičić je danas novinarima u Banjaluci napomenuo da je stav većine u Zajedničkoj komisiji da nije povređen ničiji vitalni nacionalni interes i da je ovaj zakon jednak prema sva tri  konstitutivna naroda i da ne diskriminiše nikoga.

Sasvim je druga procedura ukoliko neko osporava da li ovaj zakon u nečemu drugom nije u saglasnosti sa Ustavom RS“, rekao je Radojičić, navodeći da je procedura ocjene ustavnosti drugačija od procedure ocjene vitalnog nacionalnog interesa.

Radojičić je naglasio da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS ima praksu, koja je čak i van Ustava RS, da se pokreće veto bez formulisanja amandmana na određeni zakon.

I u ovom slučaju smo imali veto na zakon bez amandmana, tako da Zajednička komisija nije imala šta ni usaglašavati ” istakao je Radojičić, podsjetivši da je slična situacija bila i sa Zakonom o katastru.

 

Fena/Informer.ba