Izdvojeno Region Vijesti

Branislav Mladić: Ratka sam skrivao pet godina u svojoj kući

Branislav Mladić, u čijoj kući u Lazarevu je uhapšen ratni zločinac Ratko Mladić, priča da je pet godina čuvao svog brata od stric.

Jesam jatak Ratka Mladića! Pa ko ne bi čuvao rođaka? Šta je s vama, ljudi?“, bez ustezanja priča Branislav Mladić, brat od strica donedavno najtraženijeg haškog optuženika “Novostima”.

Branislava brine, kako kaže, Serge Brammertz, koji traži da se otkrije i pohapsi mreža Mladićevih jataka.

Pa ja sam cela ta mreža! Nije me teško naći. Dalje od sela ne idem. Mogu da im dođem i na noge. Ratko me telefonom zvao pre neki dan da ga posetim u Hagu, ali nemam pare za to“, priča Branislav.

Pojavio se jedne noći pre pet godina. Pita: “Znaš li ko sam?“ Bio je već oronuo. Ali kako ne bih znao. Prepoznao sam ga po glasu. I primio. Ko ne bi pustio u kuću brata? Ko ne bi sakrio brata?”, dodaje on.

Ipak, Ratkov brat kaže da nije bilo crnih fondova, već da su živjeli od onoga što zarade, što je, kako navodi, veoma malo, pišu Novosti. Mladić je uz sebe imao dva pištolja, nekoliko stotina dolara i lijekove.

Ni kad je zdravlje Mladića postalo kritično Branislav nije smio da promijeni te dolare, da se neko ne bi upitao odakle mu novac.

Jeli smo šta smo imali, a on je godinama bio kao zatvorenik u sobi. Samo bi rano ujutro popili kafu zajedno, popričali i onda se ne bi videli do noći. Preko dana nisam ulazio u kuću“, priča Branislav.

Prema njegovim riječima, zdravlje Ratka Mladića sve je više popuštalo, još tokom rata u i Hercegovini imao je šlog i dvaput je ranjavan, a “ovdje ga je razjedao šećer“.

Nekad zdravi zubi su mu, do jednog, propali. Prije nekoliko mjeseci se šlogirao, u kupatilu. Tri dana je lebdio na ivici života i smrti, pišu Novosti.

Branislav priča da njegov rođak poslije toga “više nije bio isti“. Ne samo što je bio gotovo oduzet, već mu se i ponašanje potpuno promijenilo.

Njegova patnja za porodicom postala je neizdrživa. Počeo je svakodnevno da moli da mu dovedem unuke u avliju, samo da ih vidi. Rekao sam mu: Rođače, na tvoju odgovornost, jer oni koji te traže nisu daleko. Ali, on je bio uporan. Doveo sam ih na ćošak avlije, da ih vidi s prozora, a posle bi šta bi…“, objašnjava Branislav Novostima.

Branislav, zabrinut, ali otvoren i pomiren sa svim što se može zbiti, kao da zaključuje:

Ovo sam ispričao i u policiji i u BIA. Nemam šta da krijem. Ako nekom ne odgovara ta istina, šta ja mogu.”

 

Informer.ba