BiH Udarno Vijesti

Brašno i hljeb će drastično poskupjeti!

U BiH će doći do drastičnih poskupljenja brašna i hljeba zbog suše, ali i nedostatka novca da mlinovi i robne rezerve nabave dovoljne zalihe pšenice sada kada je ona najjeftinija, tvrde poljoprivrednici i neki mlinari.

Krajem prošle i početkom ove godine u BiH je poskupio hljeb, što su mlinari i pekari pravdali nestašicom pšenice na svjetskom tržištu i skokom njene cijene, dok robne rezerve nisu imale dovoljne zalihe ove žitarice i brašna da zaštite građane. Brašno je proteklih dana pojeftinilo, a pšenica je sada najjeftinija jer je žetva. Međutim, bez obzira na prošlogodišnje iskustvo, BiH ove godine opet nije spremna na eventualni udar na svjetskom tržištu.

Prema podacima “Žitozajednice BiH”, za mjesečnu potrošnju cijele BiH treba oko 46.600 tona pšenice. Federacija BiH može proizvesti oko 10.000 tona pšenice godišnje, dok u robnim rezervama RS očekuju da će imati istu ovoliku količinu u rezervama.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS, kazao je da je sigurno da će pšenica poskupjeti jer je najveći problem što je nedostaje u čitavom svijetu.

Ako se jedna Kanada susrela sa problemom suše i nedostatka žita, možete zamisliti kako je kod nas. Naši poljoprivrednici neće prodavati pšenicu jer je nema dovoljno, a ovo što je sačuvano od suše radije ćemo ostaviti za stočnu hranu”, kazao je Usorac.

Alija Šabanović, direktor “Žitozajednice BiH”, koja okuplja mlinsko-pekarske firme u FBiH, istakao je da mlinovi nisu u prilici da dobiju veće kredite kako bi kupili znatnije količine pšenice, te da za kredite koje dobijaju mogu samo servisirati tekuće obaveze.

Slična situacija je i sa Direkcijom robnih rezervi FBiH, koja zbog deficita u federalnom budžetu nije dobila dovoljno novca za nabavku većih količina pšenice. Dosad je ova direkcija otkupila oko 5.000 tona pšenice od domaćih proizvođača.

Nije realno očekivati da FBiH anulira eventualni rast cijena pšenice. Moguće je da Direkcija neće imati dovoljno ni da otkupi sve količine domaće pšenice, što smo joj dali u zadatak. Suša će dovesti do situacije da će porasti cijene svih žitarica, a posljedica je rast cijena mesa, mlijeka, kruha. Ako dođe do poremećaja, tražićemo dodatne izvore financiranja“, kazao je Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Šabanović ističe da ne očekuje da će biti nestašice, a da će cijena pšenice zavisiti od roda kukuruza, jer ako ne bude dovoljno kukuruza, pšenica će biti korištena za stočnu hranu.

U robnim rezervama RS trenutno ima 4.700 tona pšenice, a da li će se količine koje još nedostaju uvoziti, zavisi od toga koliko će poljoprivrednici vratiti pšenice za preuzeti regres.

Radovan Samardžija, direktor Republičke direkcije za robne rezerve, kazao je da bi u robnim rezervama trebalo da bude po 10.000 tona pšenice i kukuruza, a da trenutno Direkcije raspolaže sa 4.700 tona pšenice i 3.700 tona kukuruza.

Problem je što je poljoprivrednicima prošle godine otpisan sav dug za regres, što znači da oni nisu vratili Direkciji ni pšenicu ni kukuruz za preuzeto vještačko đubrivo. Nadamo se da ćemo nakon završetka žetve i berbe u skladištu imati oko 20.000 tona žitarica“, kazao je Samardžija.

U Udruženju mlinara RS objasnili su da cijena brašna zavisi od cijena na svjetskom tržištu i da će na osnovu toga biti i formirana.Prenose Nezavisne novine.

Ne možemo sada predviđati kakva će biti cijena, ali s obzirom na to da je pšenica berzanska roba, svaki dan može doći do drastične promjene cijena, a posebno gledajući na to da zbog suše nedostaje ove žitarice u cijelom svijetu“, kažu u Udruženju.

 

Informer.ba