Top Vijesti

Britanska kraljica snimljena: Kineski zvaničnici su vrlo bezobrazni

Devetesetogodišnja engleska monarhinja pojavila se u centru malog diplomatskog skandala kojem je kumovala netaktičnost i zanemarivanje pozicije službenog kraljičinog kamermana.

Naime, engleska kraljica Elizabeta II napravila je nesvakidašnji gaf nazvavši kineske zvaničnike “vrlo bezobraznim” prilikom naizgled diskretnog razgovora sa višom zvaničnicom engleske policije.

Sa nekarakterističnom otvorenošću, kraljica je kritikovala ponašanje kineskih zvaničnika prilikom posjete engleske delegacije u Kini, a koju je predvodila Barbara Woodward.

“Bili su veoma bezobrazni prema ambasadorici”, rekla je Elizabeta II komentarišući činjenicu da su se kineski domaćini nekolegijalno ponijeli Woodward i visokoj policijskoj zvaničnici Lucy D’Orsi koja ju je pratila.

Iako je kritika možda na mjestu, Elizabeta II kao kraljica u ustavnoj monarhiji ne bi smjela aktivno komentarisati politička dešavanja.

Njihov razgovor koji je trebao biti privatan završio je u srijedu na svim otočnim TV stanicama, i to vjerovatno slučajno jer je sve snimljeno zvaničnom kraljičinom kamerom kojom je načinjen vjerovatno nepregledan snimak.