Svijet Vijesti

Britanskim agentima bilo dozvoljeno mučenje zatvorenika

Britanski obavještajci su prilikom ispitivanja zatvorenika mogli da na osnovu procjene važnosti informacije koju traže odrede količinu bola koju će nanijeti zatvoreniku, otkriva tajni dokument britanske vlade, koji je objavio londonski list “Guardian”.

Iz dokumenta se vidi kako je agentima britanskih obavještajnih službi MI5 i MI6 bilo dozvoljeno da izvlače informacije iz zatvorenika koji su bili ilegalno mučeni u inostranstu.

Detalji te politike ispitivanja, koju je vlada primenjivala skoro deceniju, bili su držani u strogoj tajnosti, jer su previše osjetljivi da bi bili javno objavljeni tokom istrage o ulozi Velike Britanije u mučenjima zatvorenika.

Visoki obavještajni zvaničnici i ministri su bili zabrinuti da bi britanska javnost bila izložena većem riziku od terorističkih napada kada bi islamisti znali za takvu politiku, piše “Guardian”.

Ukoliko postoji mogućnost da će informacija biti ili jeste dobijena mučenjem zatvorenika, negativne poslijedice mogu uključivati svaki eventualni štetni uticaj na nacionalnu bezbjednost ukoliko bi se javno objavila činjenica da agencija dobija informacije u takvim okolnostima“, piše u tajnom dokumentu.

Otkrivanje tih informacija bi moglo narušiti i ugled obavještajnih agencija i ugroziti njihovu ekikasnost, dodaje su u dokumentu.

Zbog nedovoljne transparentnosti tokom istrage o umješanosti  britanskih obavještajnih službi i vladinih funkcionera u zlostavljanju zatvorenika osumnjičenih za terorizam, organizacije za zaštitu ljudskih prava najavile su da će otkazati saradnju.

Odluku o tome koje će informacije otkrivene tokom istrage biti objavljene imaće sekretar kabineta.

U dokumentu koji je objavio “Guardian” priznaje se da su agenti MI5 i MI6 mogli da prekrše britansko i međunarodno pravo tražeći informacije od zatvorenika u stranim agencijama, za koje se znalo da su primenjivale torturu.

Tajna politika ispitivanja prvi put je predata birtanskim obavještajnim agentima u Afganistanu u januaru 2002. godine, čime im je omogućeno da nastave ispitivanje zatvorenika za koje su znali da su ih mučili pripadnici američke vojske.

Tanjug/Informer.ba