Svijet Top Vijesti

Broj poginulih u požaru u iranskom zatvoru Evin porastao na osam

Osam zatvorenika je poginulo, kao rezultat požara u teheranskom zatvoru Evin, tokom vikenda, saopštilo je iransko pravosuđe u ponedjeljak, udvostručujući broj žrtava u incidentu koji je pojačao pritisak na vladu, koja se već suočava s protestima zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru.

Sve žrtve držane su u sekciji zatvora namijenjenoj za zatvorenike koji služe kaznu za krivična djela povezana s pljačkama.

Zatvor Evin također drži brojne zatvorenike koji se suočavaju s optužbama za kršenje sigurnosti, među kojma i Irance s dvojnim državljanstvom.

Vlasti su saopštile da je u zatvorskoj radionici podmetnut požar, nakon sukoba između brojnih zatvorenika osuđenih za finansijski kriminal i pljačku. Prve četiri žrtve, o kojima su javili državni mediji, umrle su od udisanja dima.

Protesti izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini, 16. septembra, pretvorili su se u najsnažniji izazov iranskim vjerskim vladarima od revolucije iz 1979., dok su demonstranti pozivali na obaranje Islamske Republike, čak i pored toga što izgleda da nemiri nisu imali za cilj svrgavanje sistema.

Porodice nekih političkih zatvorenika koristile su društvene mreže, kako bi pozvale vlasti da obezbijede njihovu sigurnost u zatvoru Evin, koji je američka vlada stavila na crnu listu zbog “ozbiljnih kršenja ljudskih prava”, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba